ANALİZ
Çok açık ki, TC Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, görüntülü açıklama için “Mevzuat uygun değil” demesi, AKP’nin sürece hileli yaklaştığını ortaya koymuştur. AKP iktidarı bu tür yöntemlerle Kürtleri aldatabileceğini sanıyorsa, ciddi biçimde yanılmaktadır.
Başta Kürtler olmak üzere mazlum halklar, ezilen kesimler üzerinde baskılar giderek artıyor. Önümüzdeki süreçte savaş çok daha fazla şiddetlenebilir, yayılabilir.
HTŞ’nin ilerleyişi Suriye’deki bütün dengeleri alt üst ederken, savaşın nasıl bir seyir alacağı merak konusu. Türk devletinin temel hedefi ise Suriye'de oluşan durumda Kürtleri Suriye’nin yeni aktör olmasını engellemek.
Tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkları seferberlik ruhu ile YPG, YPJ ve Öz Savunma Güçleri’ne katılarak kendi değerlerini ve topraklarını korumalı; Kürt halkının dostları enternasyonalist dayanışma ruhu ile Kuzey ve Doğu Suriye halklarının yanında olmalıdır.
Ortadoğu’nun yaşadığı yoğun gerginlik, çatışma ve savaşlar modernite dönüşümünü zorunlu kılmaktadır. Ağırlaşmış ulusal ve toplumsal sorunlar, modernite dönüşümü sağlanmadan aşılamaz.
Tüm Haberler
-
DAİŞ ve HTŞ’yi Kürtlere tercih eden Erdoğan’ın planı - III
Bu planın özü, ABD’nin SDG ile çalışmayı bırakmasını sağlamak ve SDG’yi etkisizleştirmek. Hedef, SDG’nin uluslararası ilişki ve dayanaklarını ortadan kaldırmak, SDG’yi yalnızlaştırmak ve özerk bölgenin kazanımlarını tamamen yok etmek.
-
'Örgütlenin ve örgütleyin'
Geçen iki aylık süre içinde Kürt gençliği nasıl mücadele etmiş, ne tür eylemler geliştirmiş ve nasıl bir pratik ortaya çıkarmıştır? İşte örgütlenme çalışmasının durumunu bu soruya verilecek cevapta ortaya koymak gerekir.
-
Zizek: Abdullah Öcalan Kürt Nelson Mandelası'dır
Dünyaca tanınan Filozof Slavoj Zizek, "Abdullah Öcalan'ın bir Kürt Nelson Mandela'sından başka bir şey olmadığı sonucuna varmak gerekir: PKK'nin kendini feshetmesi önerisi, barış mücadelesine katılmanın özgün ve cesur bir eylemidir" dedi.
-
Hakikat ve özgürlük yoldaşlığı
Önderlik gerçekliği ve paradigmayı anlama ve anlatmada öncüydüler ve öngörüleri yaşadığımız sürecin ruhunu yıllar önce nasıl yakaladıklarını da gösteriyor.
-
-
Kürt-Türk ittifakı yeni gelişmelere kapı aralayacak
Artık sıra Türk halkı ve devletindedir. Bu ittifakta yer alıp almayacakları, yaklaşımları ve atacakları adımlarla mümkün olacaktır. Zira gerçek bir ittifak, karşılıklı güçlerin eşit, demokratik ve hukuki adımlar atması temelinde gelişir.
-
PKK 12.Kongresi’nden İzler… İzlenimler…
Kongreye katılan tüm yoldaşların varlığı, düşünceleri Önder Apo’nun emeklerini tamamlama temelinde bir demokratik uygarlık ırmağına karıştı. “İnsanlıkta ısrar, sosyalizmde ısrardır” diyenlerin yolu açık olsun.
-
-
Demokratikleşme fırsatını iyi kullanmalı
Önder Apo’nun attığı adım ve geliştirdiği proje bütün bu süreçleri aşacak ve çözüme evirecektir. Stratejik bir adımın atıldığını bilerek demokrasi ve özgürlüklerden yana güçlerin süreci sahiplenmesi ve Sırrı Süreyya Önder’in bayrağını devralması gerekir.
-
Suriye’nin kaçırdığı fırsat
Halbuki Suriye büyük bir fırsat yakalamıştı. Eğer HTŞ, ülkedeki diğer bileşenlerle ortaklaşa bir hükümet kursaydı ve anayasa çalışmalarına onları da dahil eseydi, bugün bu çatışmalar olmaz, Suriye dış müdahalelere bu kadar açık hale gelmezdi.
-
Demokratik Ulusun Öz Savunma Sistemi
Kürdistan’ın ve Kürtlerin varlığı ve özgürlüğü öz savunmasız olamaz. ...Ulus-devletlerle ortak yaşamanın asgari koşulu, Kürt öz kimliğinin ve özgür yaşamının anayasal güvenceye kavuşmasıdır.
-
Türkiye, Kürt konferansını düşmanca karşılıyor
Türkiye’yi yönetenler bir yandan Kürt-Türk kardeş olalım, PKK silah bıraksın diyor, bir yandan da Kürtler anasını görmesin demeye devam ediyorlar. Bu kafayla Kürt- Türk nasıl kardeş olacak, aralarında güven bağları nasıl kurulacak?
-
Demokratik Ulus Kültürü
Kürt sorununun demokratik ulus çözümü, öncelikle Kürt tarihinin ve kültürünün doğru tanımlanmasıyla bağlantılıdır. Tarihinin ve kültürünün doğru tanımlanması toplumsal varlığının tanınmasını beraberinde getirir.
-
Kürtler HTŞ’ye ezdirilmek isteniyor
Türkiye, HTŞ’yi, anayasanını, hükümetini ve rejimini destekliyor. Kürtleri de HTŞ ve diğer çetelere ezdirmek istiyor. HTŞ, Kürtlerden daha mı iyidir; daha mı Türkiye halklarına yakındır?
-
Demokratik Ulusta Özgür Eş Yaşam
Kadın ve erkeğin en ideal özgür eş yaşamı günümüz koşullarında, toplumsal gerçekliğimizde, demokratik ulusun inşa çalışmalarında büyük başarılar sağlandığında yaşanabilir. Özgürleşen kadın özgürleşen toplumdur. Özgürleşen toplum ise demokratik ulustur.
-
Demokratik Ulus ve Sosyal Yaşam
Eğitim toplumun sağlıklı işleyişi için değil yıkımı için kullanılmaktadır. Sosyal yaşama ilişkin daha da geliştirilebilecek çözümlemelerin kanıtladığı gerçeklik ‘ya toplum ya hiçlik’ sınırına çoktan dayanıldığıdır.
-
Demokratik Ulusta Politik Yaşam ve Demokratik Özerklik
Özyönetimsiz demokratik ulus düşünülemez. Genelde tüm ulus biçimleri, özelde demokratik uluslar kendi özyönetimleri olan toplumsal varoluşlardır. Bir toplum kendi öz yönetiminden mahrum olursa ulus olmaktan da çıkar.
-
-
Demokratik Ulus
Demokratik ulus sadece zihniyet ve kültür ortaklığıyla yetinmeyen, tüm üyelerini demokratik özerk kurumlarda birleştiren ve yöneten ulustur. Devlet yönetimi yerine demokratik yönetim büyük bir özgürlük ve eşitlik imkânıdır.
-
Kürt sorununun tarihsel gelişimi ve şimdiki hali
Bugünkü Kürt sorununun kaynağında sadece Kürtlerin değil, belki de insanlığın ağırlıklı bir bölümünün yaşadığı Verimli Hilal’deki neolitik toplumun bağrında gelişen hiyerarşi, kent, sınıf ve devlet gerçekleşmesi yatmaktadır.
-
-
Çözüm süreci kritik bir aşamada
Önder Apo çözüm konusunda iddialıdır. Kürt halkı da çözüme hazırdır ve sahipleniyor. PKK de çağrının gereklerini yerine getirmeye hazırım, dedi. Hükümet ne kadar hazır, bir yol haritası var mı?
-
Suriye’de hegemonya savaşı ve olası sonuçları
ABD, Türkiye ve İsrail’in Suriye üzerinde sert bir hegemonya savaşı yürüttükleri görülüyor. Türkiye ve İsrail, siyasi, askeri ve ekonomik çıkarlar bakımından karşıt konumdalar. ABD, belirleyici güçtür.
-
Aydınlatma faaliyetine büyük bir ihtiyaç var
Suriye halkı örgütlü değil ve HTŞ bunu fırsata çevirerek kendini örgütlemeye çalışıyor. Baas rejiminin baskısı altında yaşamış halkta, bir demokrasi kültürü gelişmiş değil. Bu nedenle, Suriyeli aydınlar ve demokrasi isteyen güçler hızla örgütlenmelidir.
-