BM Raportörü: Küresel şirketler Gazze'deki soykırımdan kâr sağlıyor

BM Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini soykırım olarak nitelendirdiği raporunda, çok sayıda uluslararası şirketin bu süreçten ekonomik kazanç sağladığını ve yargılanmaları gerektiğini vurguladı.

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze’deki savaşın 21. ayında İsrail’in eylemlerini açıkça soykırım olarak tanımladı ve bu süreçten ekonomik kazanç sağlayan uluslararası şirketlerin hesap vermesi çağrısında bulundu.

"İşgal ekonomisinden soykırım ekonomisine" başlıklı raporda, Lockheed Martin, Palantir, Volvo, BNP Paribas, Barclays, Vanguard ve Norveç Varlık Fonu gibi şirketlerin ve kurumların, Gazze'de yaşanan yıkım ve ölümlerde dolaylı ya da doğrudan sorumluluğu bulunduğu öne sürülüyor.

Albanese, bu şirketlerin İsrail’in askeri operasyonlarını destekleyerek insan hakları ihlallerine katkıda bulunduğunu belirtti.

Raporda, F-35 savaş uçakları, ağır iş makineleri, yazılım sistemleri ve finansal yatırımların, sivil altyapının ve hayatların yok edilmesinde nasıl rol oynadığı detaylandırılıyor. Palantir’in İsrail ordusuyla olan işbirliği, Volvo’nun yıkımda kullanılan makineleri tedarik etmeye devam etmesi ve büyük finans şirketlerinin İsrail tahvillerini desteklemesi özellikle eleştiriliyor.

Albanese, raporunda İsrail’e karşı silah ambargosu ve ekonomik yaptırımlar uygulanmasını önerdi. Ayrıca uluslararası ceza mahkemelerinin ve ulusal yargıların, bu süreçte rol oynayan şirketleri ve yöneticilerini uluslararası suçlardan yargılaması çağrısında bulundu.

İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLERİN KESİLMESİNİ İSTEDİ

Albanese, BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada da, devletleri İsrail'e silah ambargosu uygulamaya ve İsrail ile ticari ve mali ilişkileri kesmeye çağırdı. Albanese, İsrail'in Gazze'de "soykırım kampanyası" yürüttüğünü yineledi. 

Albanese, Gazze'deki İsrail yerleşim birimlerini ve askeri eylemlerini destekleyen 60'tan fazla şirketin adını verdiği son raporunu da sunarak, "Benim ortaya koyduğum bir liste değil, bir sistemdir ve bunun ele alınması gerekir" dedi.

Albanese, devletlerin tam silah ambargosu uygulamasını, tüm ticaret anlaşmalarını askıya almasını ve şirketlerin uluslararası hukuku ihlal etmeleri durumunda yasal sonuçlarla karşılaşmalarını sağlamasını talep etti.