Sağlık sisteminde en kötü ülkeler Afrika’da

Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen Institute for Heealth Metrics and Evaluation adlı kuruluşça yapılan geniş çaplı araştırmanın sonuçları Britanya’daki The Lancet dergisinde yayımlandı.

168 ülkede 1990 ve 2015 yılları arasındaki verilerinin baz alındığı araştırmada, sağlığa erişim ve sağlık hizmetlerinin kalitesi irdelendi.

2 bini aşkın araştırmacının görev aldığı çalışmada, Dünya genelinde sağlığa erişim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinde ciddi bir iyileşme olduğu vurgulandı. Ancak halen birçok ülkedeki sağlık hizmetleri çok kötü.

Verem, difteri, boğmaca, apandisitin de aralarında olduğu ölümcül veya tehlikeli 32 patolojinin incelendiği araştırmada, sağlık hizmetlerinin kalitesi ölüm oranları dikkate alınarak irdelendi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİ İLK SIRALARDA, ANDORRA BİRİNCİ

Buna göre 1990 yılından bu yana sağlık hizmetlerinin kalitesinde önemli bir iyileşme görülürken, listenin en başında Andorra, İzlanda, İsviçe ve İsveç gibi Avrupa ülkeleri geldi. Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan, Somali ve Gine-Bissau gibi ülkeler sağlık hizmetlerine erişimin en zor, kalitenin ise yine en kötü olduğu ülkeler oldular.

Çin, Güney Kore ve Peru gibi ülkelerde sağlık hizmetlerinde önemli iyileşmeler kaydedildiği vurgulanan araştırmda, Avusturya 14’üncü, Fransa 15’inci ve Belçika 16’ıncı sırada gösterildi.

KİŞİ BAŞINA 9 BİN DOLAR HARCANAN 35’İNCİ SIRAYA GERİLEDİ

Avrupa ülkelerinin sağlıkta en üst sıralarda yer almasının bu ülkelerin ekonomik gelişmişliğiyle bağlantılı olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise 35’inci sırada yer alabildi. ABD’de kişi başında yılda 9 bin dolar harcandığı belirtilen araştırmada, buna rağmen sağlığa erişim ve sağlık hizmetlerinin kalitesindeki bu sıralamanın dikkat çekici olduğu vurgulandı. ABD’nin 2015 yılı itibariyle önceki yıllara oranla 10 puan gerilediği işaret edildi.

Araştırmaya göre, Avrupa ülkelerinde dahi sağlığa erişimdeki kolaylığa rağmen tedavilere bağlı binlerce ölümün önlenememesinin ciddi bir sorun olduğu bilgisi paylaşıldı.

İSPANYA VE İTALYA ALMANYA’DAN İYİ KONUMDA

The Lancet’te yayımlanan araştırma kapsamında oluşturulan en iyiler listesinde ilk 20 ülkenin sıralaması şöyle:

1-Andorra

2-İzlanda

3-İsviçre

4-İsveç

5-Norveç

6-Avustralya

7-Finlanda

 8-İspanya

9-Hollanda

10-Lüksemburg

11-Japonya

12-İtalya

 13-İrlanda

14-Avusturya

15-Fransa

16-Belçika

17-Kanada

18-Slovenya

19-Yunanistan

20-Almanya

Bu sıralamada, konomik olarak daha iyi bir konumda olan Almanya, Kanada, Fransa, Belçika ve Avusturya gibi ülkelerin İspanya ve İtalya gibi ülkelerin gerisinde kalmaları dikkat çekiyor.

SAĞLIKTA EN KÖTÜ 20 ÜLKE ARASINDA 18 AFRİKA ÜLKESİ

Sağlık hizmetlerinin en kötü olduğu son 20 ülke içerisinde Afganistan ve Haiti dışındaki tüm ülkelerin Afrika kıtasından olduğu görülüyor. Bu ülkeler sondan başa doğru şu şekilde sıralandı:

1-Orta Afrika

2-Afganistan

3-Somali

4-Gine-Bissau

5-Çad

6-Eritre

7-Haiti

8-Güney Sudan

9-Demokratik Kongo Cumhuriyeti

10-Burundi

11-Nijer

12-Sierra Leone

13-Fildişi Sahili

14-Burkina Faso

15-Uganda

16-Benin

17-Mozambik

18-Madagaskar

19-Etiyopya

20-Togo