Okyanuslara atılan plastik parçacıklar eko dengeyi tehdit ediyor

Her yıl milyonlarca ton plastik parçacığın okyanuslara döküldüğü dünyada yüzlerce deniz canlısı bu yüzden yok olurken, ekolojik denge geri dönüşü olmayacak şekilde büyük zarar görüyor.

Britanya merkezli faaliyet gösteren Royal Society for the Protection of Birds adlı ONG tarafından Güney Pasifik’teki ıssız Henderson adasında yapılan bir araştırmanın sonuçları, okyanuslara dökülen milyonlarca ton çöpün yol açtığı kirliliği gözler önüne seriyor.

Her yıl milyonlarca ton plastik parçacığın okyanuslara döküldüğü dünyada yüzlerce deniz canlısı bu yüzden yok olurken, ekolojik denge geri dönüşü olmayacak şekilde büyük zarar görüyor.

Avustralya ile Güney Amerika arasında bulunan ve 32 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip Henderson adasında yapılan çalışmanın sonuçları, Amerikan Bilimler Akademisi (PNAS) tarafından yayınlandı.

Araştırmaya göre, büyük oranda Güney Amerika’dan ve gemilerden atılan çöplerin binlerce kilometre uzaklıktaki adaya ulaştığı anlaşıldı. Adada karaya vuran plastik çöplerin 17 tonu bulduğu tespit edilen çalışmada, bunun da yaklaşık 38 milyon plastik parçasına denk geldiği sonucuna varıldı.

Adada her bir metrekarelik alanda 2 milimetreden büyük olan 670 kadar plastik çöp olduğu tespit edildi.

SADECE BU ADADA GÜNDE BİNLERCE PARÇA PLASTİK SAHİLLERE VURUYOR

Royal Society for the Protection of Birds’in çalışmasına göre, büyük kıtalardan en az 5 bin kilometre uzaklıkta olan adanın plajlarından sadece birine günde ortalama 3 bin 570 plastik çöp parçası ulaşıyor. Araştırmada yer alan Jennifer Lavers, adaya dökülen çöplerin miktarının gerçekte çok daha fazla olabileceğinin altını çizdi.

Lavers, yaptıkları çalışmada adadaki plajların sadece 10 santimetre kadar derine inebildiklerini ve birçok kayalık bölgeden örnek alamadıklarına dikkati çekti. Lavers, Henderson adasındaki çalışmanın kendilerine plastik çöplerin okyanusların yaşam alanlarına en uzak bölgelerine dahi ulaştığını gösterdiğini vurguladı.

EKO DENGEYİ ALT ÜST EDİYOR

Deniz ve okyanuslara kıyısı olan yerleşim yerlerinden ve gemilerden sorumsuz tüketim mantığıyla atılan plastik çöplerin deniz canlıları ve kuşlar için büyük bir tehlike arz ettiği biliniyor. Canlıların yanı sıra doğaya karışması yüz yılları bulması nedeniyle de plastik çöpler büyük tehlike arz ediyor.

Yapılan araştırmalara göre, okyanuslara dökülen plastik çöpler nedeniyle 200’ü aşkın balık, kabuklu ve memeli canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yine denizlerde yaşayan kuş türlerinin yarısından fazlası plastik çöpleri yutmaları nedeniyle tehlike altında.

110 MİLYON TONU AŞKIN PLASTİK OKYANUSLARDA

Britanyalı uzman Jennifer Lavers, “Dünya genelinde her yıl 300 milyon tonu aşkın plastiğin geri dönüşümü sağlanamıyor. Bu da, plastiklerin önemli bir kısmının karada gelişi güzel bir şekilde doğaya salındığı anlamına geliyor.

Karada doğaya karışması en az 400 yılı bulan plastiklerin denizlerdeki karışım süreci daha uzun ve canlılar için tehlikeli bir hal alabiliyor” dedi.

2015 yılında Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya genelinde her yıl 8 milyon tonu aşkın plastik çöp okyanuslara dökülüyor. Aynı araştırmaya göre, halen okyanuslarda biriken plastik çöpler 110 milyon ton olarak tahmin edilirken, trilyonlarca parça plastiğin olduğu anlamına geliyor.