OECD ülkelerinde obezite tehlikesi artmaya devam ediyor

OECD, dünyanın gelişmiş ülkelerindeki her beş kişiden birinin obezite sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve 2030 yılına kadar daha da artacağı uyarısında bulundu.

Çoğunluğu gelişmiş ülkelerin üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan veriler, 23 Mayıs Avrupa Obeziteyle Mücadele Günü vesilesiyle kamuoyuna duyuruldu.

ABD’DE YÜZDE 38, JAPONYA’DA YÜZDE 3,7

Buna göre OECD’ye üye ülkelerde yetişkinlerin yüzde 19,5’i obez iken, bu oran Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yüzde 38’i buluyor. Obezitenin yetişkinlerde en az olduğu ülke ise yüzde 3,7 ile Japonya.

Yetişkinlerde obezite oranı Macaristan, Meksika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde ise yüzde 30’ların üzerinde. Fransa’da ise bu oran yüzde 15 civarında.

OECD verilerine göre, üye ülkelerdeki her altı  çocuktan biri de aşırı kilolu.

2030’A KADAR ÜÇTE BİR ORANINDA ARTACAK

OECD’den yapılan açıklamada, ciddi sağlık problemlerine yol açan obezitenin 2030 yılında rekor bir düzeye ulaşması ihtimali oldukça yüksek. Buna göre ABD’de obez yetişkinlerin oranı yüzde 47’ye çıkacakken, diğer ülkelerde de üçte bire yakın oranda artış gösterecek.

BİR DİZİ ÖNLEM PLANLANIYOR

OECD’nin obeziteyle mücadele amacıyla bir dizi önlem almaya hazırlandığı ve toplumun duyarlı olmasını sağlamaya çalışacağı da duyuruldu.

Bu kapsamda gıda ürünlerinin üzerinde besin değerlerinin daha net verilmesi, duyarlılık kampanyaları organize edilmesinin yanı sıra aşırı oranda yağ, şeker ve tuz barındıran gıdaların reklamlarına ilişkin kanunların sertleştirilmesi gibi önlemler öngörülüyor.

Obezite, vücut kitle endeksi (BMI) 30’un üzerinde olan bireyler için söz konusu. BMI, bireyin kilosunun iki kez üst üste boy ölçüsüne (metre olarak) bölünmesiyle elde ediliyor.