Egzoz salınımları 108 bin kişinin erken ölümüne yol açıyor

Yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde dizel motorların saldığı egzoz gazları nedeniyle 2015 yılında 108 bine yakın kişi normalinden önce yaşamını yitirdi.

Araştırma, Environmental Health Analytics LLC adlı kuruluş tarafından yapıldı ve Nature dergisinde yayınlandı.

Araştırmaya göre, dizel motorlu araçlardaki egzoz değerlerine riayet edilmemesi nedeniyle yaşanan erken ölümler ise 38 bin civarında. Bu ölümlerin 11 bin 400 kadar ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde meydana geldi.

Araştırmacılar, dizel motorlu araçların 2015 yılında toplamda 13,1 milyon ton gaz saldığını saptadı.  Bunun normal şartlarda izin verilenden 4,6 milyon ton daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

Uzmanlar, on binlerce insanın erken ölümüne yol açan gazların başında azot oksit ve azot dioksitin geldiğine dikkat çekerken, bu gazların aşırı güneş ışığında kimyasal reaksiyonlara yol açtıklarını belirttiler.

YÜZDE 90’INDAN FAZLASI 5 BÜYÜK EKONOMİDEN KAYNAKLI

Aynı araştırmaya göre, dünya üzerindeki fazladan azot dioksit ve azot oksit salınımlarının yüzde 90’ı Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin, Brezilya, Avrupa Birliği ve Hindistan kaynaklı.

Dizel araçların egzoz salınımlarına ilişkin en önemli skandal 2015 yılında ABD’de Alman üretici şirketi Volkswagen’a ait araçlarda ortaya çıkmıştı. O dönemde Volkswagen’in birçok dizel motorlu aracının saldığı azot ve karbondioksit gazlarının gerçek miktarının hileli yazılımlar sayesinde gizlendiği anlaşılmıştı. 

Uzmanlar, araçların egzozlarından saldığı gazların gerçek miktarının ancak trafikte test edilmeleriyle anlaşılabileceğini savunuyor ve üreticilerin bu kurala göre denetlenmelerini istiyorlar.