AB kanserojen glifosat maddesine izin verecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kanserojen etkisinden şüphelenilen herbisitlerden glifosatın kullanımına yine izin vermeye hazırlanıyor.

Komisyon tarafından dün sunulan öneride, tarım üretiminde zararlı otlara karşı kullanılan maddelerden (herbisit) olan glifosatın kullanım izninin 10 yıl daha uzatılması isteniyor. AB Komisyonun önerisinde, risk yönetimi açısından glifosatın kullanım süresinin 10 yıl daha uzatılmasının ‘uygun’ olacağı savunuluyor.

HİÇBİR KANSEROJEN ETKİSİ YOKMUŞ!

Komisyonun dayanak olarak gösterdiği Avrupa Kimyasal Ürünler Ajansı (ECHA) ile Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) tarafından hazırlanan raporlarda da, glifosatın kanserojen olarak sınıflandırılması için ‘herhangi bir neden olmadığı’ iddia ediliyor.

AB Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu komiseri Vytenis Andriukaitis tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada da, glifosat etrafındaki ‘bilimsel tartışmalara son verilmesini’ istendiği vurgulanmıştı.

2016 Temmuz’una kadar AB’de satış izni verilen glifosata ilişkin bağımsız kuruluşlarca yapılan analizlerde, kanserojen olma riskinin yüksekliğine vurgu yapılmıştı. Sivil toplumun tepkileri nedeniyle birçok AB ülkesinin satış iznini uzatmaya yanaşmaması sonrasında Komisyon, geçici olarak satış izninin 2017 sonuna kadar uzatılmasını kararlaştırmıştı.

Ancak Komisyon’un izin verdiği glifosatın üye ülkelerin de desteğini alması ve bu şekilde Eylül veya Ekim ayında toplanacak uzmanlar komitesinde onaylanması gerekiyor.

ARAŞTIRMALAR BİZZAT TARIM ENDÜSTRİSİ TARAFINDAN HAZIRLANIYOR!

AB Komisyonu’nun birçok bağımsız araştırmaya rağmen izin vermekte sakınca görmediği glifosata karşı dün Brüksel’de çok sayıda gösterici tarafından eylem düzenlendi.

‘Stop Glyphosate’ adı altında kurulan Avrupa genelindeki inisiyatifin çağrısıyla yapılan gösteride, glifosatın insan sağlığına etkisine ilişkin ECHA ve EFSA tarafından yaptırılan araştırmaların tarafsız olmadığına dikkat çekildi. İnisiyatifte yer alan Avaaz Kollektifi temsilcilerinden Julie Deruy, söz konusu araştırmaların bizzat gıda endüstrisi tarafından yapılarak AB’ye sunulduğunun altını çiziyor.

FRANSA VE DİĞER BİRÇOK ÜLKE YASAKTA KARARLI

Kanserojen olduğundan şüphelenilen glifosat, tarımda ‘zararlı otlara’ karşı kullanılıyor. Ancak birçok ülkede bu ürüne yönelik tepkiler oldukça yüksek.

Son olarak Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot’dan yapılan açıklamada, AB’nin kararına rağmen glifosata yönelik tutumlarının ‘kesin’ olduğu ve ülkede kullanımına izin verilmeyeceğinin altı çizilmişti.

Geçtiğimiz yıl glifosatın kullanım süresinin uzatılmasına ilişkin oylamada Fransa ve Malta ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Oylamada Almanya ve İtalya gibi büyük ülkelerle birlikte toplam 7 AB üyesinin ‘çekimser’ kalması sayesinde glifosatın kullanım izninin 10 yıllığına uzatılması bloke edilebilmişti.