Avrupa'da coşkulu 1 Mayıs kutlaması

Avrupa'nın birçok şehrinde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel olarak katılan Kürdistanlılar, YPG/YPJ ve PKK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Öcalan'ın posterlerini taşıdı.

Almanya'nın Münih, Freiburg, Köln, Stuttgart, Bremen ve Gummersbach kentinde binlerce kişi 1 Mayıs kutlamaları için alanlardaydı.

MÜNİH

Münih'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi, (DKTM) Alman sendikaların düzenlediği 1 Mayıs kutlamasına katıldı. Neo-liberal ekonomi politikalarının protesto edildiği kutlamalar kapsamında Marienplatz Meydanı'na doğru yürüyüş yapıldı. Münih Polisinin "Yasaklı sembollerle yürüyüşe izin vermeyeceğiz" şeklindeki açıklamalarına rağmen, yürüyüşte YPG/YPJ bayrakları taşındı. Yasaklamayı kabul etmeyen Kürtler ve dostları olası bir saldırıya rağmen YPG/YPJ bayraklarını taşıyacaklarını bildirdi. Erdoğan ve Türk devletini protesto eden sloganların atıldığı yürüyüşte yüzlerce bildiri dağıtıldı.

FREİBURG

Freiburg'da 1 Mayıs Alman sol örgüt ve sendikaları öncülüğünde Kürtlerin de yoğun katılımıyla gerçekleşti. Stühlinger Kirchplatz'da bir yürüyüş ile başlayan kutlamada DKTM ve Nuda Kadın Meclisi tarafından ortak bir yemek standı kuruldu. Etkinliğe katılanlardan yoğun ilgi gören stantta geleneksel Kürt yemekleri yapıldı. Etkinlikte Kürt hareketi adına bir bildiri de okunurken Koma Sê Gulen Azad çocuk folklor ekibi de bir gösteri sergiledi. Eylem esnasında Kürt dostları tarafından yürüyüş güzergahında dev bir PKK bayrağı açıldı. Bayrağın açılması polis ve eylemciler arasından kısa bir gerginlik yarattı.

KÖLN

Köln ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve HDK Köln kendi renkleriyle DGB sendikası öncülüğünde organize edilen 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Saat 12.00'da Hans Böckler Platzda başlayan yürüyüşte HDK ve Kürdistanlılar kendi kortejlerinde HDP, TJK-E, Halkların Birleşik Devrim Hareketi, HDK ve YPJ’nin bayrak, pankart ve dövizlerini taşıdı.

HDP şarkılarının çalındığı yürüyüşten sonra Heumarkt’ta büyük bir miting yapıldı. Mitingde, DGB Köln genel sekreteri Witich Roßmann, IG Metall ikinci sekreteri Christiane Benner birer konuşma yaptı. Kültür programının da yer aldığı mitingde Kabaretistler bir gösteri yaptı. Köln Govenda Baran grubu da davul zurna eşliğinde govend gösterisi sundu. Mitingde ayrıca kitap standı da açıldı.

STUTTGART

Stuttgart kentinde 1 Mayıs vesilesiyle sabah saatlerinde binlerce kişinin katılımıyla kortejler oluşturularak Schlossplatz’a doğru yürüyüşe geçildi. En önde sendikaların olduğu kortejde, MLPD, Die Linke, DKP gibi Alman partileri ve Alman antifaşist örgütleri de yer aldı. Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) bileşeni PKK, MLKP, MKP, TKEP/Leninist, HBDH pankartı arkasında pankart ve bayraklarıyla yürüdü.

Partizan da bayraklarıyla 1 Mayıs kortejinde yerini aldı. Çok sayıda Öcalan posteri ve PKK bayraklarının taşındığı eylemde, "Öcalan'a özgürlük", "Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan", "Efrîn şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. HDK Stuttgart, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart arkasında kortej oluşturarak 1 Mayıs’ı selamladı.

EFRÎN İŞGALİ PROTESTO EDİLDİ

Schlossplatz’a gelindiğinde sendikalar kortejleriyle birlikte Marktplatz’daki miting alanına yürüdü. Alman antifaşist örgütler öncülüğünde ise, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci parti ve örgütlerin de katılımıyla Linkeszentrum’a doğru yürüyüşe geçti. Kapitalizmin lanetlendiği yürüyüşte Efrîn işgali de protesto edildi. Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü, sloganlarla, devrimci marşlarla coşkulu bir şekilde sonlandı.

BREMEN

Geleneksel olarak her kutlanan 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı Bremen'de Kürt halkı ve dostları tarafından bu yıl da coşkulu bir şekilde kutlandı. Werder Bremen Stadion'da bir araya gelen kitle Bremen parlamento önüne kadar yürüyüş düzenledi. PKK, YPG/YPJ bayraklarının taşındığı yürüyüşte PKK yasağının kaldırılması için yüzlerce broşür dağıtıldı.

GUMMERSBACH

Gummersbach şehrinde Kürt Demokratik Toplum Merkezi öncülüğünde Sparkasse önünde 1 Mayıs vesilesiyle stant açıldı. Saat 12.00'da başlayan etkinlikte 1 Mayıs pankartları ve YPG/YPJ bayrakları açıldı. Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı etkinlikte, müzik eşliğinde halaylar çekildi.

PARİS

Fransa'da devam eden grevler ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hayata geçirmek istediği yeni reform paketlerine karşı, 1 Mayıs Dünya işçi ve emekçileri gününde, Fransa'nın birçok kentinde yüz binlerce kişi alanlara çıkarak protesto etti. Başkent Paris'te yapılan 1 Mayıs kutlamalarına onlarca sendika, siyasi partiler, anti kapitalist örgütler, anarşist gruplar, feminist kurumlar, sağlık hizmetleri emekçileri, üniversite ve lise öğrenci sendikaları katılımı ile on binlerce kişi yürüdü. Polisin eylemcilere saldırması sonucu, polis ile göstericiler arasında saatlerce çatışma yaşandı. Yaşanan çatışmalarda onlarca yaralı ve gözaltıların olduğu belirtilirken, birçok iş yeri ve araç yaşanan çatışmalar sonucunda hasar gördü.

TOULOUSE

Güney Fransa'nın Toulouse kentinde 1 Mayıs kutlaması sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımı ile saat 10:30'da Esquirol meydanında başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çıkardığı son çalışma yasası ve demir yolu işçilerinin çalışma ve sosyal haklarında yapılmak istenen reformlara karşı yaklaşık 10 bin kişinin sokağa çıktığı 1 Mayıs kutlamasına Toulouse'daki Kürdistanlılar ve Türkiyeli devrimciler de katıldı.

Kitle Equirol metrosundan 1918 şehitler anıtı önünden, Jean Jaures ve Jean d'Arc meydanından geçerek Arnaud Bernard alanında yürüyüşünü sonlandırdı. Kürdistanlılar, yürüyüşte PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı. Ayrıca yürüyüş boyunca Türk turizmi ve mallarını boykot çağrısı yapıldı. "Kürdistan'a politik çözüm" ve "Öcalan'a özgürlük" sloganlarının atıldığı eylem halaylarla sona erdi.