İsviçre 1 Mayıs’ına Rojava direnişi damgasını vurdu

İsviçre’nin birçok merkezinde alanlara çıkan işçi ve emekçiler, 1 Mayıs’ı kutladı. Eylemlere Rojava ve Efrîn direnişi damgasını vururken, Erdoğan faşist rejimi lanetlendi.

İsviçreliler ve ülkede yaşayan göçmenler, İsviçre’nin 20 kantonunda düzenlenen 50 fazla etkinlikte bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı. Ülkedeki en büyük kutlama her yıl olduğu gibi bu yılda Zürih ve Cenevre’de gerçekleştirilirken, eylemlere kendi renkleriyle katılan Kürdistanlı ve Türkiyeli örgütler, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin ortaya koyduğu direnişi selamlayarak, AKP-MHP faşist rejimini lanetledi.

Eylem ve etkinliklerde bir araya gelen işçiler, sendika, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, İsviçre’nin gündeminden düşmeyen erkek ve kadın arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konuları ön plana çıkardılar.

ZÜRİH

Her yıl olduğu gibi bu yılda 1 Mayıs kutlamasının ana merkezlerinden birisi Zürih’ti. Sabah saatlerinde Helvetiaplatz’da bir araya gelen 10 bini aşkın insan buradan 1 Mayıs stantlarının kurulduğu alana kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Siyasi parti ve işçi sendikalarının öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşte maaş eşitsizliği, çalışma koşullarının giderilmesi gibi talepler ön plana çıkarılırken, yürüyüşte yerini alan anarşist ve alternatif gruplar ise kapitalist sistemin insan emeği üzerindeki sömürüsüne dikkat çekerek, ortaya konulacak direnişlerle başka bir dünyanın mümkün olabileceğine vurgu yaptılar.

Yürüyüşte kendi renkleri ile yer alan Kürdistanlı ve Türkiyeli örgütlerde sık sık attıkları sloganlarla AKP-MHP faşist rejiminin uygulamalarını protesto etti. Rojava ve Efrîn direnişinin selamlanıp Kürt halkıyla dayanışma mesajı verildiği yürüyüşte, Kürt Özgürlük Mücadelesinin insanlık için ortaya koyduğu direniş ruhuna dikkat çekildi.

CENEVRE

Yine Cenevre bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi, gerçekleştirdiği görkemli yürüyüşle 1 Mayıs’ı kutlarken, dünyada yaşanan adaletsizliklere dikkat çekti. Her kesimden halkların ve örgütlerin kendi renkleri ile katıldığı yürüyüşte, bir taraftan kadın ve erkek arasındaki maaş eşitsizliğinin bir an önce kaldırılması gerektiğine talep edilirken, diğer taraftan dünyada gün geçtikçe artan adaletsiz uygulamalara karşı mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Yürüyüşe PKK, YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile katılan Kürdistanlılar ve dostları ise Rojava ve Efrîn direnişini selamlayarak, Kürt halkıyla uluslararası dayanışmanın büyütülmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Yürüyüşün en göze çarpanları ise anarşist ve alternatif çevrelere mensup gençlerdi. “Ne devlet, ne sistem, ne yönetici yaşasın anarşizm ve halkların mücadelesi” sloganıyla yürüyen gençler, “Kapitalizme karşı alternatif bir yaşam mümkün” mesajı verdi.

WINTERTHUR

1 Mayıs kutlamalarının bir diğer adresi ise İsviçre’nin Winterthur kentiydi. 1 Mayıs burada gerçekleştirilen bir yürüyüşle kutlandı. Buradaki yürüyüşe de damgasını vuran Kürdistanlılar ve İsviçreli dostlarıydı.

Yürüyüşe YPJ, YPG bayrakları ile katılan İsviçreli sol ve anarşist gruplar, Rojava ve Türk devletini ve çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn ile dayanışma mesajı vermek ve Efrîn direnişine dikkat çekmek amacıyla YPG bayrakları astıkları temsili bir Türk tankını yaktılar.

Türk devleti aleyhine atılan sloganlar yürüyüşe katılanlar tarafından alkışlanırken, yapılan konuşmalarda ise Rojava’da insanlık adına bir direniş verildiğine vurgu yapıldı.

Yine ülkenin Bern, Basel ve yanı sıra birçok kentinde düzenlenen 1 Mayıs etkinliklerinde Rojava ve Kürdistan’da ortaya konan direniş selamlanırken, faşist Erdoğan rejimi ve işbirlikçilerine lanetlendi.