Avrupa'daki 1 Mayıs kutlamalarında 'Erdoğan' protestosu

Avrupa'nın pek çok merkezinde emekçilerin günü 1 Mayıs için miting ve yürüyüşler düzenlendi. Kürdistanlılar da etkinliklere kitlesel katıldı.

İsviçre'nin Ticino kantonundaki Locarno kentinde 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Etkinlikte Türk devletinin Efrîn işgali de protesto edildi.

Locarno İstasyon Meydanı'ndaki etkinliğe Kürtler, PKK, YPG/YPJ bayrakları ve Öcalan posterleriyle katıldı.

Mitingde DKTM adına konuşan Ahmet Yaman, PKK'nin, kurulduğu günden bu yana dünya halkları ile dayanışma içinde olduğuna dikkat çekti. Yaman, Rojava ve Efrîn'de Türk devletinin suçlarını da anlattı ve BM'nin sessizliğine tepki gösterdi.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentinde 1 Mayıs için sendikalar, partiler ve kurumların organizesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Kürt Toplum Merkezi de kendi renkleriyle yürüyüşe katıldı. Efrîn'le ilgili Almanca bildirilerin dağıtıldığı yürüyüş, Markplatz'a kadar sürdü. Meydanda ise parti ve kurumlar yemek stantları kurdu. Etkinlik müzik dinletisiyle sonlandırıldı.


DUISBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde binlerce kişinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Duisburg-Hamborn'da başlayıp Landschatspark'a kadar devam eden kutlamada, Alman polisi sabah saatlerinden itibaren DKTM çevresini ablukaya aldı. Polis, Kürdistanlıların bayrak ve pankartlarına el koydu. Kürdistanlılar, bu keyfi tutuma rağmen mitinge katıldı ve yol boyunca Alman polisini teşhir etti.

KASSEL/GOTTINGEN

Almanya’nın Kassel ve Göttingen şehirlerinde yaşayan Kürdistanlılar da yürüyüşle 1 Mayıs'ı kutladı. Alman işçi sendikalarının organize ettiği mitinglere katılan Kürdistanlılar, bilgilendirme standı da kurdu.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde binlerce kişi Vieux Port Meydanı'nda 1 Mayıs için buluştu. Kürdistanlılar da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK, YPG/YPJ flamaları ve 'Efrîn yalnız değildir' yazılı pankartlarla kutlamaya katıldı. Yürüyüş valilik binasının önünde son buldu.

TORİNO

İtalya'nın Torino kentinde de Piazza Castello Meydanı'nda 1 Mayıs kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde Erdoğan'ın katliamcı ve siyasi soykırımcı uygulamaları protesto edildi.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentindeki Südtirolerplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve Avusturyalı dostları, 1 Mayıs'ı kutladı. Kutlamaya Eisenetor’a DKTM öncülüğünde yürüyen Kürdistanlıların yanı sıra KÖP, sol örgütler, sendikalar, LGBTİ temsilcileri katıldı.

KÖP Graz Meclis Üyesi Elke Kahr ve DKTM adına bir yurtsever konuşma yaptı. Konuşmalarda, Efrîn'i işgal eden Türk devletine karşı boykot çağrısı yapıldı.

TİROL

Avusturya'nın Tirol eyaletinde Kürtler, Türkiyeli sol gruplar ve Avusturyalılar 1 Mayıs'ı kutladı. Tirol Eyalet Parlamentosunun önünde toplanan halk, Müze Caddesi ve Innsbruck tren garı civarında yürüyüş yaptı.

LINZ

Avusturya'nın Linz kentinde de birçok kurumun ve Kürdistanlının katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Linz Müzik Tiyatrosu'nun önünde toplanan kurumlar şunlar oldu: DTKM, Amara Kadın Örgütü, Linz Partizan, Avusturya Komünist Gençlik, Avusturya Sosyalist Partisi, ATİGF, ADHK, Umut Kültür Merkezi, ATİK, Mezopotamya Kültür Derneği Wels, KSV Linz, KOMintern, Avusturya İşçi Partisi, Stahlstadt gegen Faschismus).

Kentin en işlek merkezi olan Hauptplatz'a kadar düzenlenen yürüyüşte, Demokratik Güç Birliği adına konuşma da yapıldı.