1 Mayıs kutlamalarında Efrîn işgali protesto edildi

Avrupa'nın birçok merkezinde 1 Mayıs kutlaması için alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin Efrîn işgalini de protesto etti.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de gelenekselleşen alternatif 1 Mayıs gösterisine YPG/YPJ savaşçılarının direnişi, damgasını vurdu. Berlin'de 1 Mayıs kutlamaları sırasında birçok sol grubun katılımıyla yıllardır düzenlenen "Devrimci yürüyüş" bu yıl Efrîn ve YPG/YPJ'ye adandı. Alman devlet birimlerinin baskı, tehdit ve kriminalize etme girişimlerine rağmen Kürt özgürlük hareketine yönelik uygulanan yasaklar hiç sayılarak, Berlin'deki 1 Mayıs meydanı adeta "yasaklı bayrak" denizine dönüştü.

1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Kreuzberg kentindeki meydanda akşam saatlerinde binlerce kişi yürüyüşe geçti. "Gösteri hakkımızı kullanacağız" denilerek polisten izin alınmadan yapılan yürüyüşte kitle "Berlin'den Rojava'ya devrimci komünleri inşa edin ve koruyun" pankartının arkasında yürüdü.

ROJAVA'DAKİ KOMÜNLERE SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI YAPILDI

İlerleyen saatlerde sayısı 15 bini geçen göstericiler Alman devletinin Kürt özgürlük hareketine yönelik yasaklarını protesto etmek amacıyla yüzlerce YPG/ YPJ, PKK bayrağı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı. Coşkulu geçen yürüyüşte hem Türk devletinin Efrîn işgalini kınandı ve hem de Almanya'ya 'Erdoğan rejimini desteklemekten vazgeç' çağrısı yapıldı. Yürüyüşte Rojava'da ve Kuzey Suriye'de oluşturulan öz yönetimlere sahip çıkmanın herkesin görevi olduğu belirtildi.

MİLANO

İtalya'nın Milano kentinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Milano Kürt Komitesinin de yer aldığı 1 Mayıs yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Faşizme ve sömürüye karşı dünyanın neresinde olursa olsun ortak mücadele edeceklerini açıklayan eylemciler ayrıca Kürdistan halkının Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı direnişine de vurgu yaptı. "Katil Erdoğan", "Viva Öcalan" ve "Terörist Türkiye" sloganlarının atıldığı eylemde yüzlerce bildiri dağıtıldı.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün saat 11.00'da Porte Hal meydanında 1 Mayıs vesilesiyle bir araya gelen Kürdistanlılar, işçi sınıfı ve antikapitalistlerin oluşturduğu gruplarla birlikte bir yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca Efrîn işgalini ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı protesto eden sloganlar atıldı.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da "faşizm ve kapitalizmle mücadele için omuz omuza" şiarıyla 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı kutlandı. Seve Kadın Meclisi, antifaşist gruplar ve devrimci sosyalist, antifaşist gençlik kolları öncülüğünde organize edilen 1 Mayıs mitingi Kongens Nytorv alanında yapıldı. Mitingde Seve kadın meclisi adına konuşan Latife Güzel, "Emperyalistlerin ve kapitalistlerin desteklediği ve finanse ettiği Erdoğan rejiminin faşistliğini haykırmaya geldik. Bizler Kürt Özgürlük hareketi olarak dostlarımızla omuz omuza verip faşizme karşı direneceğiz" dedi.

Bilgilendirme standının açıldığı miting alanında Türk turizmini ve ürünlerini boykot ve Efrîn'e işgaline tepki bildirileri dağıtıldı. Mitingin ardından kitle Fælledparken meydanına kadar Kürt müziği ve "Bijî berxwedana Efrînê", "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla yürüyüş yaptı.