İsveç'te 1 Mayıs'ta Efrîn direnişine destek

İsveç'te 1 Mayıs'ta dört parti ve grup tarafından düzenlenen gösterilerde grev hakkının yasaklanma girişimlerine karşı çıkıldı. Türk devletinin Efrîn'i işgali kınandı ve Kürdistan ve Efrîn'le dayanışma mesajları verildi.

İşçi Sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs'ta İsveç'in 100'ü aşkın yerleşim birimde 277 miting, yürüyüş ve eylem düzenlendi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 155 yerleşim biriminde “Birlikte güvenlik için” parolasıyla gösteriler düzenlerken Sol Parti, Komünist Partisi ve İsveç İşçileri Merkez Organizasyonu-Syndikalisterna (Sac) düzenledikleri gösterilerde ise grev hakkının savunulması ve emeklilik yaşının korunması talepleri öne çıktı.

Sol Parti, Şimdi bizim sıramız”, parolasıyla 66, İsveç İşçileri Merkez Organizasyonu-Syndikalisterna (Sac), “Grev hakkına dokunma” parolasıyla 10, Feminist İnisiyatif 15, Komünist Partisi “Grev hakkını savun, emeklilik yaşını yükseltme” parolalarıyla 31 yerleşim biriminde gösteri yaptı.

Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro başta olmak üzere birçok yerleşim biriminde PKK, YPG/YPJ, PJAK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın portreleriyle 1 Mayıs kutlamalarına katılan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devleti ve ÖSO çetelerinin Efrîn'e yönelik saldırılarını ve işgalini protesto etti.

GREV HAKKI VE EMEKLİLİK YAŞININ KORUNMASI TALEPLERİ ÖNE ÇIKTI

Göteborg liman işçilerinin % 85'inin üyesi oldukları Liman İşçileri Federasyonu'nun işverenler tarafından muhatap alınması talebiyle eylemler yapmalarından sonra İsveç tekellerinin temsilcisi İsveç Ticaret ve Sanayi Odaları (Svensk Näringsliv), grevlerin İsveç şirketlerin uluslararası rekabet gücünü zayıflattığını öne sürerek sınırlanmasını talep etmişti.

İsveç Hükümeti'nin grev hakkını sınırlamak için araştırma yapmak amacıyla bir uzmanı görevlendirmesi işçi ve emekçilerin tepkisiyle karşılanmıştı. Aradan çok geçmeden hükümet emeklilik yaşının 65'den 67'ye çıkarılması için hazırlıklar yaptığını açıklamıştı.

Tüm bunlardan dolayı bu yılkı 1 Mayıs'ta Sosyal Demokrat İşçi Partisi dışta tutulursa diğer parti ve kuruluşlar tarafından örgütlenen eylemlerde grev hakkı ve emeklilik yaşına dokunulmaması talebleri öne çıktı.

EMEKÇİLER 6 SAATLİK İŞGÜNÜ İSTEDİ

Stockholm'deki en kitlesel 1 Mayıs kutlaması geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Sol Parti'nin düzenlediği kutlama oldu.

Saat 12.00 sularında Medborgarplatsen Meydanı'nda bir araya gelen on bini aşkın işçi, emekçi ve insan hakları savunucusu ellerinde taleplerini yansıtan pankart ve dövizlerle Kungsträdgården Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

“Grev hakkına dokunma”, “Mezarda emekliliğe hayır”, “Emeklilik yaşının yükseltilmesin”, “Yaşasın işçi sınıfının birliği, kahrolsun kapitalizm” gibi hükümetin girişimlerini kınayan pankart taşıyan göstericiler, zaman zaman “Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması”, “Grev hakkı yasaklanamaz”, “6 saatlik işgünü” ve “Sokaklarımızda ırkçıkları istemiyoruz” sloganları attı.

Stockholm Demokratik Kürt Merkezi Eş Başkanı Girin Kasırga, konuşmasında Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşen insan hakları ihlalleri ve tutuklamalara dikkat çekti. İşgalci güçlerin Efrîn'den çekilmesini talep etti.

İşçi sınıfının uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapan Kasırga, İsveç halkına hükümetin Türkiye ile ilişkilerini kesmesi için baskı yapması çağrısı yaptı.

EFRÎN'İN İŞGALİ KINANDI

Sol Parti'nin eyleminde yer alan Kürdistanlı ve Türkiyeliler, Türk ordusunun Efrîn'den çıkmasını talep eden pankartlar, Türk devletinin katlettiği sivillerin resimleri ile PKK, KCK, YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın portrelerini taşıdı.

Sık sık “Türk ordusu Kürdistan'dan dışarı”, “Türkiye'yi boykot et”, “Biji berxwedane Efrînê” “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” ve “Kürdistan'la dayanışma” gibi Türk devletini kınayan ve Kürt Özgürlük Hareketine destek veren sloganlar attı. Def ve davul çalan Kürt kadınları zaman zaman zılgıt çekti.

SJÖSTEDT: EFRÎN VE KÜRT HALKIYLA DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK

Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, konuşmasında Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşen insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Hükümetin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikasına, grev hakkını kısıtlama girişimlerine sert tepki gösteren Sjöstedt, Türkiye'nin insan hakları ihlalleri ve Efrîn'i işgal etmesine şu cümlelerle tepki gösterdi:

“Kürt, Arap ve diğer azınlıkların oluşturdukları ittifak DAİŞ çetelerini Kobanê, Şengal, Reqa'dan sürmeyi başardı. NATO ülkesi Türkiye Kuzey Suriye'deki Efrîn'e saldırdı. İslam Devletini yenilgiye uğratanlar, daha iyi bir gelecek ve eşitlik için mücadele edenler Türkiye'nin saldırısına uğradı.”

Türk devletinin saldırıları karşısında dış dünyanın olanları görmek istemediği için başka taraflara baktığını söyleyen Sjöstedt'in “Biz İslam Devleti'ne karşı savaşanları asla unutmayacağız...Kürt Halkına desteğimiz” sürecek sözleri on binlerin alkışlarıyla karşılık buldu.

İsveç'in Türkiye'ye yaptığı silah satışlarını durdurmasını isteyen Sjöstedt, Türkiye cezaevlerinde tutsak bulunan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmalarını talep etti.

Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti'ni Türk devleti ve ÖSO çetelerinin Efrîn'i işgal etmesine kararlı bir tavır koymamakla eleştiren Sjöstedt, işgalcilere Efrîn'i terk etmeleri çağrısı yaptı.

NEO-NAZİLERDEN IRKÇI PROVOKASYON

Daha önceki yıllarda Borlänge ve Falun'da 1 Mayıs'ta provokatif gösteriler düzenleyen Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı Neo-Nazi örgütlenme provokasyonlarını bu yılın 1 Mayıs'ında da Ludvika ve Boden yerleşim birimlerinde sürdürdü.

İki yerleşim biriminde göçmen karşıtı gösteriler düzenleyen NMR, yöre halkı ve ırkçıların direnişiyle karşılaştı.

Her iki yerleşim biriminde NMR ve NMR'nin gösteri yapmasına izin veren hükümeti protesto amacıyla yapılan gösterilerde NMR başta olmak üzere tüm ırkçı ve Neo-Nazi örgütlerin yasaklanması talep edildi.