Vanlı esnafın 'elektrik' isyanı

Van’da sık sık yaşanan elektrik kesintileri elektronik eşyaların yanmasına ve esnafın zarar görmesine neden oluyor. Vanlı esnaf, "Zarar veren devlet, bizden daha fazla para koparmak için elektrik faturalarına şunun bunun bedeli yüklüyor" diyor.

Van'da sık sık yaşanan elektrik kesintisine esnaf tepkili. Elektrik kesintileri nedeniyle esnaf iş yapamaz hale gelirken, iş yerlerinde ve evlerde bulunan birçok elektrik eşyası da kesintiler yüzünden yanıyor.

Kentte esnaflık yapan Fırat Aslan,  hemen hemen her gün elektrik kesintilerinin yaşandığını ve iş yapamadıklarını söyledi. Havaların sıcak olduğu bu mevsimde elektrik kesintileri  sonucu soğutucularda olan ürünlerin bozulduğunu ifade eden Aslan, bozulan ürünleri çöpe attıklarını anlattı.

‘İŞLERİMİZ DURMA NOKTASINA GELDİ’

Son yaşanan elektik kesintileri sonucu üç tane derin dondurucusunun yandığını dile getiren Aslan, bunlardaki tüm ürünlerin bozulduğunu söyledi. Bazen elektrik kesintilerinin saatlerce sürdüğünü söyleyen Aslan, şöyle devam etti: “Burada pastane işletiyoruz. Tüm ürünler soğutucularda bulunuyor. Yani tüm işim elektrikle. Bu kesintiler nedeniyle binlerce liralık fırınım yandı. Ayrıca sattığım ürünleri kendi imalatımda yapıyorum. Elektrik kesintisi olduğu zaman üretim yapamıyorum. Özellikle sipariş üzerine üretim yapıyorum. Bazen onlarca sipariş alıyorum ama elektik kesintisi olunca, bu siparişleri yapamıyorum. Bundan dolayı, hem zarar ediyorum hem de müşteri kaybediyorum. Bize yeterli hizmet getirmeyen elektrik şirketi, her ayın başında da yüklü fatura yazıyor. Zaten yaşanan ekonomik kiriz nedeniyle iş yapamaz hale geldik. Elektrik kesintileriyle işlerimiz durma noktasında."

‘BİZİM BU ZARARIMIZI KİM KARŞILAYACAK?'

Elektronik ve beyaz eşya satan Süleyman Sevinç adlı esnaf da, kesintiler nedeniyle birçok eşyasının yandığını söyledi. Yanan eşyalardan dolayı büyük zarar gördüğünü ifade eden Aslan, “Bize bu zararı veren devlet, bizden daha fazla para koparmak için elektrik faturalarına şunun bunun bedeli yüklüyor. Ekonomik krizden dolayı çok zor durumdayız. Bazen siftah bile yapamıyoruz. Bir de elektrik kesintisi olunca zararımız katlanıyor. Bizim bu zararımızı kim karşılayacak” dedi. 

‘KİRAYI VE MAAŞLARI ÖDEYEMİYORUZ'

Erkan Aşan adlı kuaför ise, düğün sezonunun olduğu bu aylarda yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle büyük zarara uğradıklarını söyledi.  Aşan şöyle dedi: “Tüm işlerimiz elektrikli makinelerle yapılıyor. Düğünlerden dolayı hafta sonları işlerimiz çok yoğun. Çünkü tüm düğünler genelde hafta sonları oluyor. Tüm kazancımız da hafta sonları oluyor. Elektrik kesinleri de en çok cumartesi ve pazar günleri oluyor. Durum böyle olunca iş yapamaz hale geliyoruz ve büyük zarara uğruyoruz. Bundan dolayı, iş yapamadığımız gibi kiralarımızı ve çalışanların maaşlarını ödeyemiyoruz."