Van'da inci kefali AKP tehdidi altında

Van’da halkın iradesini gasp eden AKP rejimi, doğal yaşamı da tehdit ediyor.

Kayyum atadığı Van Gölü çevresindeki belediyeler başta olmak üzere, tarım il müdürlükleri ve devlet güçleri kaçak avlanmaya göz yumuyor, teşvik ediyor.

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefali balığı yumurtalarını bırakma döneminde kaçak av kurbanı oluyorlar. Özellikle kayyum atanan Van Gölü çevresindeki belediyeler başta olmak üzere, tarım il müdürlükleri ve güvenlik güçleri kaçak avlanmaya göz yumuyor. Yetkililerinin, kaçak avlanmadan pay aldığı iddia ediliyor.

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan bir balık türü olan inci kefalinin göçü 21 Mart Newroz gününde başladı. Göçün başlamasıyla birlikte 15 Nisan- 15 Temmuz dönemlerinde avlanma yasağı uygulanıyor. Van Gölü Balıkçılık Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihler arasında uygulanan yasak döneminde yüz binlerce balığın kaçak yollarla avlandığını söyledi. Avlanma yasağı boyunca milyonlarca balık, akarsu ve derelere yumurtalarını bırakmak için göç ediyor. Özellikle Erciş’te bulunan Deliçay, Zilan Deresi, Muradiye’de bulunan Bendimahi Deresi, İnci Kefeli Balığının üreme yerlerinin başında geliyor. Milyonlarca balık yumurtalarını bırakmak için Van Gölü çevresinde bulunan onlarca dereye göç ediyor. Bu göç döneminde avlanmaya yasak olmasına rağmen tonlarca balık kaçak şekilde avlanıyor.

DENETİM YOK, TEŞVİK VAR

Özellikle Kayyum atanan Van Gölü çevresindeki belediyeler başta olmak üzere, Van Tarım İl Müdürlüğü ve güvenlik güçleri kaçak avlanmayı teşvik ediyor. Kaçak avlanmaya göz yuman yetkililerinin, kaçakçılardan pay aldığı iddia ediliyor. Kent sakinleri kaçak avlanmanın yetkilerinin gözü önünde yapıldığını ve herhangi bir tedbir alınmadığını belirtiyor.

Van Gölü Balıkçılık Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, yasak dönemi boyunca kayyum atanan belediyelerin ve Tarım İl Müdürlüğü’nün yeterli denetim yapmadığını belirtti. Demir, yasak sezonu başladığı günden itibaren günde ortalama 100 tona yakın balığın kaçak balıkçılar tarafından avlandığını söyledi.

Erciş, Adilcevaz, Ahlat ve Muradiye’de balıkçıların binlerce balığı üreme döneminde yasadışı yollarla avladığını ifade eden Demir, “Van Gölü ve tüm tatlı sulardaki balıklar 21 Mart’ta yani Newroz gününde göç etmeye başladı. Tüm balıklar 3 ay boyunca üremek için göçlerine devam edecek. Yasak sezonu başladığı zaman günde ortalama 100 tona yakın kaçak avlanma yapılıyor. Özellikle balığın yumurtalarını bıraktığı yerlerde bir an önce gereken önlem alınmalıdır” dedi.

Demir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu dönemde her balıkta ortalama 2 bin 400 yumurta bulunuyor. Eğer bir günde 100 tondan fazla balık kaçak avlanıyorsa, bu balıklarla birlikte yumurtaları da hesaplarsak, bu sayı milyonları bulur. Buradan balıkçılara çağrımız şudur: bu dönemde avlanmaya çıkmasınlar. İnci Kefali balığı bu bölgenin bir değeridir. Eğer biz bu değerimize sahip çıkmasak çok yakın zamanda Van Gölünde balık diye bir canlı kalmayacak. İnci Kefali balığı bölgenin insanın geçim kaynağıdır. Bu kaynağı kendi elimizle yok etmemeliyiz. Özellikle bölge illerinde yaklaşık 30 bin kişi geçimini bu balıkla sağlıyor. Avlanma süresi bu boyunca kimse bu balıkları avlanmasın ve satın almasın.”

Kooperatif olarak kendi üyelerini denetlediklerini belirten Demir, “Biz özellikle çarsıda denetleme yapıyoruz. Bizim yaptığımız denetlemelere rağmen, kaçak avlanmanın önüne geçemiyoruz. Özellikle yasak boyunca Tarım İl Müdürlüğü ve belediyenin mutlaka denetleme yapması gerekiyor. Belediye ve Tarım İl Müdürlüğü’nden memnun değiliz. Yeteri kadar denetleme yapmıyorlar” diye konuştu.