Van'da ekonomi kriz Ramazan bayramını da vurdu

Ramazan bayramının yaklaşması ile birlikte Van sokakları süslendi.

Ancak halk ve esnaf ekonomik sıkıntılardan kaynaklı bayram sevincini yaşayamadıklarını, bir an önce Olağan Üstü Hal'in kaldırılması gerektiğini belirttiler.

Van'da bayram hareketliliği ile birlikte esnaf sokakları elbise ve hediyelik eşyalar ile donatıyor. Ekonomik krizden kaynaklı halkın alım gücünün kalmaması ise esnafı isyan ettiriyor.

'AKP POLİTİKALARI FAKİRLEŞTİRDİ'

Esnaf Mehmet Ali Çaçor, şunları belirtti "Bir hafta önceden esnaflar olarak bayram alışverişleri için kendimizi hazırladık. Fakat ekonomik krizden kaynaklı insanlar bir şey alamıyorlar. Bunun en büyük nedeni de OHAL'in devam etmesidir. Çünkü halk yarın ne olacak öngöremiyor ve bundan ötürü de pazarlarda gönül rahatlığı ile alışveriş yapamıyorlar. Öte yandan AKP’nin Kürdistan'da uyguladığı politikalardan kaynaklı halk fakirleşti ve yaşam ihtiyaçlarını karşılamada zorlanmaktadır.”

‘BAYRAM İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORLAR’

Bayram ihtiyaçlarını karşılamak için pazara gelen Remziye Kaya isimli kadın da şunları söyledi: "İki yıldır şehirde her şey çok pahalı. Erdoğan, Kürdistan'da savaşını derinleştirdikçe bizler fakirleşiyoruz. İki gündür pazara geliyorum ve bütçemiz yetmediği için bir şey alamıyorum. AKP’nin atadığı kayyum oğlumu işten çıkardı ve bölgede başka iş imkanı da yok.”

Ömer Kaya ise şunları dile getirdi: "Erdoğan'ın politikalarından ötürü ekonomik kriz gün geçtikçe derinleşmektedir. Bayrama birkaç gün kaldı ama biz ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Halkın maddi durumu çok kötüleşti.”

'OHAL KALDIRILMALI'

Pazarlardaki durumların kötüleşmesinde en büyük etkenin OHAL olduğunu belirten Esnaf Kamuran Garagule, "Son iki yıldır Van esnafı olarak büyük sıkıntılar yaşamaktayız ve birçok esnaf kepenklerini kapattı. Sadece bir yılda 3 ay çalışabiliyoruz. Olağan Üstü Hal'den sonra gün geçtikçe TL, Dolar karşısında güç kaybetmekte ve bu da esnafın durumunu kötüleştirmektedir. Bundan ötürü Olağan Üstü Hal bir an önce kaldırılmalı" diye konuştu.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

AKP politikalarının halkı yoksullaştırdığına dikkati çeken Esnaf Kemal Kaya da şöyle dedi: "Van halkı sadece hayvancılık ve çiftçilik yapabilmektedir. Erdoğan'ın savaş politikalarından kaynaklı yaylalarımız ve meralarımız yasak bölgeler olarak ilan edilmiş. Biz AKP’nin bu politikalarına boyun eğmeyeceğiz. Ramazan bayramına sadece birkaç gün kaldı, pazarda hiçbir hareketlilik bulunmamakta. Halk fakirleşti ve bayramı üzgün bir şekilde karşılamakta.”