Uçan otomobil dönemine giriliyor

Japonya otomobil devi Toyota, bir grup genç Japon mühendis tarafından geliştirilen uçan otomobil projesinin finansmanına katılma kararı aldı. 

2012’de “Cartivator” adıyla ortaya çıkan Japon mühendis grup, Toyota grubunun 15 şirketinin gelecek üç yıllığına 42.5 milyon yen (yaklaşık 345 bin Euro) destek sunduğunu açıkladı.

Farklı ülkelerden gelen şirketlere bağlı mühendisler, boş zamanlarında “SkyDrive” adlı geleceğin otomobilini geliştirmek istediklerini söylüyorlar. Cartivator’un teknik sorumlusu Tsubasa Nakamura, “2018 yılına kadar bir prototipi ortaya çıkarmayı öngörüyoruz” dedi.  Nakamura, hedeflerinin 2020 Olimpiyat ve Paraolimpiyat Oyunları’nın açılışını yapmak olduğunu belirtti.

Teknik sorumlu Nakamura, “2050 yılına kadar herhangi bir kişinin istediği zamanda uçabileceği bir dünya yaratmak istiyoruz” dedi. Bununla, amacın özellikle kalkınmış ülkelerdeki trafik yükünü hafifletmenin amaçlandığı belirtildi. Nakamura, “Vizyonumuzu somutlaştırmak için, uzay pistlerine ihtiyaç duymadan dikey olarak kalkış ve iniş yapabilecek küçük bir otomobil gerekiyor” dedi.

İnternete konulan programın detaylarına göre, “SkyDrive”, 2.90 m uzunluğunda, 1.30 metre genişliğinde olacak.  Bu otomobil, 10 metre yükseklikte saatte 100 kilometre hız yapabilecek ve üç tekerlekle karada saatte 150 kilometre hıza erişebilecek. Otomobilde sadece sürücü olacak.

Başka şirketler de uçan otomobil için harekete geçti. Amerikan otomobil rezervasyon servisi Uber, geçen Nisan ayında bir dizi ortaklık yaparak 2020 yılına kadar talep üzerine ulaşım yapmayı sağlayan küçük hava araçları yapmayı planladıklarını açıkladı.

Benzer şekilde Amerikan internet devi Google’un kurucularından Larry Page da bu fikirden etkilenerek, bu yönlü projelere destek verdiğini bildirdi. Bu yönlü bir destek de Avrupa havacılık grubu Airbus’ten de geldi.