Solunum yolları enfeksiyonları kalp krizi riskini arttırıyor

Internal Medicine Journal adlı Amerikan tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, grip, bronşit veya zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonlarını takip eden günlerde kalp krizi riski daha da fazla.

Avustralya’nın Sydney Üniversitesi ve Royal North Shore Hospital adlı hastanesinde görevli uzmanlarca yapılan araştırmada, koroner damar tıkanıklığı sonrasında kalp krizi geçiren 578 hastaya ait doneler incelendi.

GRİP, BRONŞİT VE ZATÜRRE SONRASINDA KRİZ RİSKİ ARTIYOR

Buna göre, solunum yolları enfeksiyonlarını takip eden günlerde kalp krizi geçirme riski diğer hastalara oranla 17 kat daha fazla olabiliyor. Araştırmada grip, zatürre ve bronşit gibi solunum yolları enfeksiyonlarının başlangıcında bu riskin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Araştırmaya göre, hastaların yüzde 17’si kalp krizinden önceki 1 hafta içerisinde solunum yolları enfeksiyonlarına ait semptomların olduğunu beyan ettiler. Kalp krizinden önceki bir ay içerisinde solunum yolları enfeksiyonu geçirenlerin oranı ise yüzde 21’i buluyordu.

ENFEKSİYONLAR KANDAKİ PIHTILAŞMAYI ARTTIRIYOR

Araştırmayı yöneten Sidney Üniversitesi uzmanlarından Dr. Thomas Buckley, kalp ataklarının özellikle kış aylarında yoğun olduğuna dikkat çekerken, grip ve zatürre aşılarının kalp krizlerini azaltmada faydalı olabileceğinin altını çizdi.

Aynı uzmanlara göre, solunum yollarındaki enfeksiyonlar nedeniyle kandaki pıhtılaşma ve iltihaplanmalar artıyor. Yine bu enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen toksinlerin kan damarlarında yol açtığı tahribat da kalp krizine yol açan nedenler arasında gösteriliyor.