Ramazan’da bile yoksulu düşünen yok!

Müslümanlar için kutsal sayılan Ramazan ayını bile fırsata çeviren Van Fırıncılar Federasyonu ve bazı fırıncılar, halkın temel gıda maddesi olan ekmeğe yüzde 20 oranında zam uyguladı.

Ekmeğin, 900 kuruştan 110 kuruşa çıkarılmasına halk tepki gösterdi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle birlikte işsizlik yüzde 12’lere çıkarken, bu rakam Kürdistan’da yüzde 50’lilere kadar çıkıyor. Başta Van olmak üzere Kürdistan’da uygulanan askeri uygulamalar, sınır ticaretinin yasaklanması, yayla ve kırsal kesimlerin askeri bölge ilan edilmesi gibi yasakçı uygulamalar, işsizliğin yükselmesine ve üretimin durmasına neden oldu. İşsizliğin bu kadar yüksel olduğu yerlerin başında Van ili geliyor. Van’da her iki kişiden biri işsizken, Vanlılar iş bulmak için Türkiye’nin Batı illerine göç etmek zorunda kalıyor.

EKMEĞİN FİYATI 900 KURUŞTAN 110 KURUŞA ÇIKARTILDI

Üretimin olmadığı ve işsizliğin bu kadar yüksek olduğu Van’da, AKP hükümeti her yıl cazibe merkezi adı altında bölgeye para aktardığı ve iş olanakları açtığı iddia ediyor. Hükümetin cazibe merkezi adı altında aktardığı paraların AKP il ve ilçe örgütleri aracığıyla yandaşlarına dağıtıyor. Hukuksuzluğun, adaletsizliğin ve ekonomik işsizliğin tüm Kürdistan’da olduğu gibi Van’da kendini tüm şiddetiyle gösteriyor. Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayını fırsat bilen Van Fırıncılar Federasyonu ve bazı fırıncılar bunu fırsata çevirerek halkın temek gıda maddesi olan ekmeğe yüzde 20 zaman uyguladı. Yeni yapılan zamla birlikte ekmeğin fiyatı 900 kuruştan 110 kuruşa çıkarıldı.

‘RAMAZAN AYINI BİLE RANTA ÇEVİRDİLER’

Ekmeğe yapılan yüzde 20’lik zam uygulamasına sert tepki gösteren Serkan Şimşek, işsizliğin ve yoksulluğun bu kadar yüksek olan bir yerde bu kadar yüksek zam yapılması kabul edilemez olduğunu söyledi. Bizim için kutsal olan bu Ramazan ayını bile bazı kesimler tarafından ranta çevirdiğini belirten Şimşek, “Bu kutsal ayda bile, yoksulları düşünen yok. Ramazan ayının amacı, zenginlerin, yoksulun halini anlamasıdır ama burada tam tersi yaşanıyor. Zenginler, yoksulun sırtından daha çok ne kadar para kazarım hesabı yapıyor. Ramazan ayını da bu kirli hesapları için kullanıyorlar. Zaten başta Van olmak üzere bölge illerinde yaşayanların çoğu yoksulluk sınırında yaşıyor. İnsanların çoğu işsiz durumda. Bu gerçeği bildikleri halde, en temel gıda maddesine bile yüzde 20 zam yapıyorlar. Bu zam, bence bazı kesimler bilinçli şekilde yapıldı. Tayyip Erdoğan ve hükümeti tarafından destekli olmasaydı, bu zam kesinlikle yapılmazdı. Bize karşı yapılan bu uygulamaları kesinlikle unutmamalıyız. Bu hükümetin amacı, Kürtleri daha da yoksullaştırıp, burada büyük bir göç başlatmaktır” dedi.

‘TÜM GIDA MADDELERİNE ZAM YAPILDI’

Musa Ülfer adlı fırıncı ise, yapılan zammın çok yüksek olduğunu belirterek, yurttaşların ekmek alacak parası dahi olmadığını söyledi. Bölgede yaşayanların kalabalık aileler şekilde yaşadığını ifade eden Ülfer, “Gerçekten Van’da ekmek çok pahalı hale geldi. Bir aile günde 10 ekmek alsa, bu ayda 300 lirayı geçiyor. Bu yoksullar için çok ağır. Burada yurttaşlar sonuna kadar haklı. Sadece ekmeğe zam gelmedi. Geçen yıl 50 liraya aldığımız bir un torbası, bugün 80 liraya alıyorum. 55 liraya aldığım bir yağ tenekesini 75 liraya alıyorum. Yani anlayacağınız zam sadece ekmeğe gelmedi. Tüm gıda maddelerine geldi. Bu konuda hem biz çok zor duruma düşüyoruz hem de vatandaşlar. İnsanları bu hale getirenler belli. Diğer gıdalara yapılan zamlar nedeniyle bu artış ekmeğe de yansıdı” dedi.