Munzur'a 27 kelepçe takılıyor

Munzur Özgür Aksın Meclisi üyelerinden Meral Uç, 27 HES ve barajın yapılması istendiğine dikkat çekerek, Ovacık’ın yarısı ve 8 köyün su altında kalacağını söyledi.

Kuzey Kürdistan'da 50 baraj tamamlandı, 30 barajın daha yapılması planlanıyor. Aynı zamanda yüzlerce Hidroelektrik Santrali (HES) yapılıyor. Özellikle Dersim, Bingöl, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Amed’de baraj ve HES yapımları devam ediyor. Böylece hem doğaya kıyılıyor hem insansızlaştırma sağlanıyor hem de gerilla mücadelesi engellenmeye çalışılıyor. Özellikle Dersim’de yapılması planlanan 27 barajla Pülümür ve Munzur Vadisi, Peri Suyu ve Dersim’i bir adaya çevirmek istiyorlar. Dersim Vadisi'nde geçen sene 6 barajın yapılmasından dolayı yeterince kar yağmadı ve bazı su kaynakları kurudu. ‘Munzur Özgür Aksın’ Meclis üyesi Meral Uç, bölgede tamamlanan ve yapılmakta olan HES ve barajlar hakkında ANF’ye konuştu.

Uç, 27 baraj ve HES’in yapılması istendiğine dikkat çekti. Uç'un verdiği bilgilere göre; şehir merkezinde Uzunçayır Barajı, Ovacık’ta Mercan HES, Tatar Barajı ve HES, Seyrantepe Barajı, Pembelik Barajı ve HES. Aynı zamanda 3 HES ve baraj, Dersim sınırlarında ve komşu illerde yapılmakta. Dersim-Elazığ karayolu üzerinde de Dinar HES yapılmakta. En önemlisi de Munzur Milli Park’ının içinde Konaktepe Barajı’nı yapmak istiyorlar. Aynı zamanda Konaktepe ve projelere bağlı olarak 5 baraj daha var. Bunun üzerine yetkililer HES-1, HES-2 ve HES-3’ü imara açarak, resmi bir şekilde çalışmalarına başladı.

DOĞAYA KATLİAM YAPILIYOR

Dersim’de bin 600’e yakın bitki türü var. HES’ler ve barajlar yapıldıktan sonra bu bitki türleri kaybolacak. Bölgede yetişen bitkilerin yüzde 32’si tıp alanında kullanılıyor. Baraj ve HES’ler sadece doğayı talan etmekle kalmıyor, bütün yaşam alanlarını da kapsıyor. Munzur Milli Parkı’nda bir çok endemik bitki türleri ve ormanlar bulunmakta. Uç, "Doğa üzerindeki her türlü müdahale, doğayı katletmek demektir” dedi.

OVACIK VE 8 KÖY SU ALTINDA KALACAK

HES ve barajların yapılmasıyla beraber bölgedeki birçok köyün su altında kalacağına işaret eden Uç, “Konaktepe Barajı yapılırsa Kuş ve Ilgin ağaçı yok olacak. Dünyanın hiçbir yerinde bu ağaçlar yan yana bulunmaz. Ne yazık ki projenin tamamlanmasıyla beraber bu heybetli doğa su altında kalacak. Ovacık ilçesinde 35 km, Ovacık’ın yarısı dahil olmak üzere 7-8 köy de su altında kalacak. HES-1 ve HES-2’nin tamamlanmasıyla beraber 127 kilometrelik bir alan su altında kalacak. Bölge de yaşam alanları, turistik yerler, orman ve birçok köy su altında kalacak” diye konuştu.

ALEVİLER İÇİN MUNZUR’UN YERİ

HES ve barajlar yüzünden zamanla Munzur Nehri’nin akışının azaldığını/azalacağını kaydeden Munzur Özgür Aksın Meclisi üyelerinden Meral Uç, şunları söyledi: "Elinizi Munzur’dan çekin, bırakın Munzur özgür aksın. Akan bir nehri bir alanda durdurmak istiyorlar. Munzur Nehri’nin biz Alevilerin inancında özel ve önemli bir yeri var. Munzur’un suyu çok soğuk olup içinde birçok alabalık yaşamakta. Bu alabalıklar inancımızda da özeldir. HES ve barajlarla beraber bunlar da yok olacak.”

DERSİM’DE YAPILMASI PLANLANAN

Dersim bölgesinde yapılması planlanan HES ve barajlar şunlar:

*HES ve Mercan Barajı

*Akyayık Barajı ve HES

*Konaktepe Barajı ve HES-1

*Konaktepe Barajı ve HES-2

*Kaletepe Barajı ve HES

*Bozkaya Barajı ve HES

*Pülümür Barajı HES

*Uzunçayır Barajı HES

*Tatar Barajı ve HES

*Seyrantepe Barajı ve HES

*Pembelik Barajı HES

*Dinar HES

*Gökçeköy Regülatörü ve HES

*Armağan Regülatörü ve HES

*Abdalan Regülatörü ve HES

*Tagar HES

*Derman HES

*İnköy Regülatörü ve HES