Kayyumdan AKP'li şirkete 27 milyonluk rant

Amed'de On Gözlü Köprü çevresini kapsayacak ağaçlandırma ve peyzaj uygulaması projesinin birinci etabının ihalesi, 27 milyon liraya AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Erkonut A.Ş'ye verildi.

Amed'in kayyum atanan Sur Belediyesi tarafından Dicle Vadisi Kırklar Dağı etekleri ve On Gözlü Köprü çevresini kapsayacak ağaçlandırma ve peyzaj uygulaması projesinin birinci etabının ihalesi, 27 milyon liraya AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Erkonut A.Ş'ye verildi.

Amed'de Newroz Park, Kent Orman, Park Orman gibi devasa projeleri kendi öz kaynakları ile hayata geçiren Amed Büyükşehir ve alt kademe belediyelerinin bu çapta bir projeyi rahatlıkla yapma potansiyeli bulunurken, proje rant amaçlı olarak AKP'li şirkete ihale edildi. Amed'de bu tür projeleri hayata geçirmeye yetkin onlarca şehir planlamacısı, peyzaj tasarımcısı, mühendis ve mimar ise 15 Temmuz'da çıkarılan en son Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelerden ihraç edildi.

İMARA AÇILIP AKP'Lİ ŞİRKETE VERİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Amed'in Sur ilçesinde rant projeleri devam ediyor. 644 Sayılı Kanun Hükmünde Karar uyarınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından 28 Aralık 2016 tarihinde "Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı (Doğa Parkı) ve Ağaçlandırma Alanı 1. Uygulama Etabı Projesi" kapsamında Kırklar Dağı etekleri ile On Gözlü Köprü çevresini de içine alan ve 320 dönümlük alanı kapsayacak bölgede imar değişikliği yapıldı. İmar değişikliğiyle birlikte, Sur Belediyesine kayyum olarak atanan Bilal Özkan'ın da onayı ile Dicle Vadisi ve Kırklar Dağı eteği imara açılmış oldu.

Proje ihalesi ise AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi şirketi Erkonut A.Ş'ye 27 milyon yatırım bedeliyle verildi. 4 Ocak 2016 tarihinde startı verilen rant projesi kapsamında anılan bölgeye 60 değişik türde 70 bin ağaç dikilecek. Aynı şekilde proje çerçevesinde bölgeye spor alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, dinlenme alanları yapılacak.

ERKONUT ŞİRKETİNE SİLOPİ VE İDİL'DEN RANT

AKP şirketi olan Erkonut A.Ş'ye aynı şekilde Şırnak'ın Silopi ve İdil ilçelerinden de ihaleler verildi. Halen devam eden ihaleler kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Afet ve Riskli Alanlar Kanunu'na göre Silopi ilçesinde 88, İdil ilçesinde ise 340 konutun yapımı devam ediyor.

İŞ YAPABİLEN KADROLARI İHRAÇ EDİLDİ

Dicle Vadisi Kırklar Dağı etekleri ile On Gözlü Köprü çevresini kapsayan ağaçlandırma ve peyzaj çalışmasını yapabilecek kadrolar, kayyum atanmadan önce Büyükşehir ve alt kademe belediyelerinde mevcut idi. Belediyelere atanan kayyumlar, bu işi yapabilecek tecrübeye sahip personellerinin olmasına rağmen AKP'li Erzurum Büyükşehir Belediyesi şirketi gibi, AKP'li şirketlere Amed'i peşkeş çekmeye devam ediyor.

En son 15 Temmuz tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Büyükşehir, Kayapınar, Yenişehir, Sur ve Bağlar belediyelerinden onlarca kadrolu veya sözleşmeli şehir planlamacısı, peyzaj tasarımcısı, mühendis ve mimar belediyelerden ihraç edildi.

DBP'Lİ BELEDİYELER KENDİ ÖZ KAYNAKLARI İLE YAPTI

Amed'de belediyelere atanan Kayyumlar tarafından rant projeleri hayata geçirilirken, DBP'li belediyeler, kendi öz kaynakları ve kenti uzman kadroları ile kentte birçok büyük park alanlarını hayata geçirdi. Bunlardan bazıları şöyle:

Kent Ormanı: Amed Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından 7 milyon 250 bin liraya ihale edilen ve bin 230 dönüm (1 milyon 230 bin metrekare) alanı kapsayan Kent Ormanı Projesi Mayıs 2013 tarihinde hayata

geçirildi. Proje kapsamında alana on binlerce ağaç dikimi gerçekleştirildi. Kayyum atandıktan sonra bu proje durduruldu.

Park Orman (Ayşenur Zarakolu Park Ormanı): Amed'in Kayapınar ilçesi sınırlarında 72 dönüm arazi üzerinde kuruldu. Park 11 Temmuz 2007'de halkın kullanımına açıldı. Parka 57 türden bin 353 ağaç, 11 bin değişik türden bodur ağaç ve çalı dikildi. Parkta ayrıca, 110 ile 900 metre arasında değişen 5 ayrı yürüyüş yolu, voleybol, basketbol sahaları ile tenis kortu açıldı.

Park'ın adı geçen hafta ‘15 Temmuz Şehitler Parkı’ olarak değiştirildi.

Newroz Parkı: Amed'in Bağlar ilçesinde tamamı belediyenin öz kaynakları ile 160 dönüm arazi üzerine kurulu Newroz Parkı oluşturuldu. Belediyelerin mimar, şehir planlamacısı ve peyzaj tasarımcıları tarafından hayata geçirilen parka binlerce ağaç dikildi. Park, halen hem piknik ve mesire alanı olarak kullanılıyor hem de her yıl Newroz kutlamalarına ev sahipliği yapıyor.