Efrîn'de elma ve armut hasadı zamanı

Efrîn yaşadığı çembere rağmen verimli toprakları ile kendi kendine yetmeye devam ediyor. Dört bir yanı egemen devlet ve çetelerle çevrili olmasına rağmen bereketli topraklarıyla kendini büyütüyor.

Baharla birlikte Efrîn doğası tüm mevsimlik meyveleri hep zamanında yörede yaşayan insanlara sundu. Bademle başlayan, erikle devam eden, kiraz, elma ve armut mevsimine evrilen doğadan bahçe sahipleri şimdi elma ve armut hasadı elde ediyorlar.

Efrîn merkeze on kilometre uzaklıkta bulunan Basute nahiyesindeki meyve bahçelerinde şimdi elma ve armut hasadı heyecanı yaşanıyor. Çeşitli meyve ağaçları ile bezeli bahçelerde dikili halde bulunan tüm ağaçlar kendi meyvesini bol bol sunmuş durumda. Bahçe sahipleri evlerini gündüz bahçe içine taşımış durumdalar. Yetişkin kadın ve erkekler meyve toplarken çocuklar da onların etrafında dolanıyor. Bahçede meyve bol olduğu için hasada yetişemeyeceğine inanan mülk sahipleri işçi de tutmuş.

'İŞGALE VE AMBARGOYA TESLİM OLMAYACAĞIZ!'

Efrîn'de yetişen bütün bu meyveler çember olmasından dolayı iç pazarda tüketiliyor. Öncesinde burada yetişen meyvelerin tüm Suriye başta olmak üzere Libya'ya kadar alıcısı olduğu belirtiliyor. Bahçe sahiplerinden Hacı Baha şunları belitiyor:

"Efrîn toprakları çok verimli. Bize her türlü meyveyi sunuyor. Burada her türlü meyve yetişiyor. Çocukluğumuz bu meyve bahçelerinde geçti. Şimdi de bu cennetin içinde devam ediyoruz. Efrîn'in etrafı şu an Türkiye ve ona bağlı çetelerle çevrilmiş durumda. Buraları işgal etmek istiyorlar. En büyük sebebi de bu toprakların verimliliği. İşgal edemediği için de bizi ambargo ile teslim almaya çalışıyor. Ne işgale ne ambargoya teslim olacağız."

'BU TOPRAKLAR BİZE YETER'

Bahçede işçi olarak çalışan Yusuf Muhammet ise şöyle dedi: "Ben Kuzey Kürdistan ve Türkiye tarafında çok bulundum. Oralarda da genellikle bahçe işlerinde çalıştım. İki yıldır gitmiyorum. Artık hiç gitmemeye karar verdim. Bu topraklar bizi her türlü yaşatmaya yeter de artar bile.''