Dünyanın Afrika’yı değil Afrika’nın dünyayı doyurması gerekirdi!

Le Monde Afrika’ya konuşan Afrika Kalkınma Bankası (BAD) Direktörü Akinwumi Adesina, ‘dünyanın değil, Afrika’nın dünyayı doyurması’ gerektiğine dikkat çekti.

2017 Dünya Gıda Ödülü sahibi olan Nijerya eski Tarım Bakanı Adesina, dünya üzerinde tarıma elverişli toprakların önemli bir kısmının Afrika kıtasında olduğunu söyledi. Dünyada tarıma elverişli olan ancak işletilmeyen toprakların yüzde 65’inin ise Afrika kıtasında olduğunu hatırlatan Adesina, bunun için önemli çalışmaların gerektiğini vurguladı.

Akinwumi Adesina, 1,2 milyar aşkın nüfuslu Afrika’da yıllık 35 milyar doları arşkın tarım ürünü ithal edildiğini söylerken, ‘dünyayı doyurabilecek kapasitedeki’ kıtanın topraklarının kullanılmadığını belirtti.

24 MİLYAR EK YATIRIM PLANLANIYOR

Afrika Kalkınma Bankası (BAD) olarak 2025 yılında kıtanın kendi kendine yetmesini hedeflediklerini kaydeden Akinwumi Adesina, bunun için özellikle tarım sektörünün ‘daha çekici’ kılınması gerektiğinin altını çizdi. BAD’nin 2015-2025 arası dönemde 24 milyar dolarlık bir tarım yatırımı planladığını söyleyen Adesina, bu sayede kıtanın tarım ithalatını ciddi oranda düşürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

BAD Direktörü, Afrika kıtasındaki tarım yatırımlarıyla işletilmeyen topraklarda ekimin arttırılacağını söylerken, bu sayede kıtadaki üretimin de artacağını kaydetti.

GENÇLERİN TARIMA YÖNLENDİRİLMESİ BAŞARILI SONUÇLAR VERECEK

Adesina, Afrika kıtasında özellikle savaşlar ve kuraklıklar nedeniyle geri kalan tarımsal üretimin arttırılması için gençlerin teşvik edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Adesina, dünya üzerinde tarımsal sektörde çalışanların yaş ortalamasının en yüksek olduğu kıtanın Afrika olduğu ve gençlerin ilgisizliğinin aşılması gerektiği görüşünde.

BAD’nin ‘Enable Youth’ adlı programı kapsamında gençlerin tarım sektörüne ilgisinin arttırılmaya çalışıldığını söyleyen Adesina, şimdiye kadar bu programın sadece Fildişi Sahili, Kenya, Nijerya, Malawi ve Zambiya’da uygulandığı bilgisini verdi. Adesina, Enable Youth programının yakın dönemde 30 kadar ülkeye taşırılacağını da söyledi.

Enable Youth sayesinde Afrikalı gençlerin tarım alanında faaliyet gösterecek küçük ölçekli şirket kurmaya yönlendirilmesi hedefleniyor.

İTHAL ÜRÜNLERİ DÖNÜŞTÜRMENİN AFRİKA’YA HİÇBİR KATKISI YOK !

BAD Direktörü, şimdiye kadar Afrika’da faaliyet gösteren ve çoğu yerel olan şirketlerin daha ziyade ithal edilen ürünleri dönüştürme çabası olduğuna işaret etti. Ancak Adesina, bu tür faaliyetlerin Afrika’da istihdam yaratmaya katkısının olmadığı ve yerel tarım üreticilerine hiçbir faydasının bulunmadığı gerçeğini hatırlattı.

BAD Direktörü’ne göre, Afrika’daki tarımsal üretimin arttırılması için ‘hiç birşey yapılmaması durumunda’ ise, halen 35 milyar dolar civarında olan tarım ithalatı önümüzdeki 8 yılda 100 milyar doları aşacak.

DÜNYA AFRİKA’YI DEĞİL AFRİKA DÜNYAYI DOYURMALIYDI !

Afrika kıtasının dışarıdan tarım ürünü ithal etmesinin ciddi bir çelişki olduğunun altını çizen Adesina, işletilmeyen tarımsal alanların kullanılması halinde bunun tersine döneceğini savundu.

Adesina, tarımsal alanların kullanılamamasından dolayı yapılan ürün ithalatının Afrika ülkelerinin makro ekonomik ve vergi gibi alanlardaki istikrarını engellediğini dile getirdi.

KAMU BÜTÇELERİNİN EN AZ YÜZDE 10’UNUN TARIMA HARCANMASI ŞART

1960’lı yıllarda tarım sektörüne yapılan büyük yatırımları hatırlatan BAD Direktörü, bu sayede birkaç yıl içerisinde önemli sonuçlar alındığını söyledi. BAD Direktörü, özellikle yerel üreticilerin tarım teknolojisinden hızlı bir biçimde yararlanmasının sağlanmasının önemli pozitif sonuçlar vereceğini belirtti.

Akimwimu Adesina’ya göre, halen kamusal borçların milli gelire oranı yüzde 40 civarında olan Afrika ülkelerinin bütçelerinin en az yüzde 10’unu tarımsal faaliyetlere harcama hedefinin yerine getirilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.