BM: 250 milyon uyuşturucu kullanıcısı var

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan son rapora göre, dünya genelinde yasadışı uyuşturucu kullanımı artmaya devam ederken, her 30 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor.

 

BM raporuna göre, yaklaşık 250 milyon kişi afyondan kokaine kadar yasadışı ve sağlık için tehlikeli uyuşturuculardan kullanıyor. Bu da 7,5 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 3,3’üne denk geliyor.

Uyuşturucu kullananlar arasında bulaşıcı hastalık ve virüslerin bulaşmasında tehlikeli boyutlara varıldığı kaydedilen raporda, bu kişilerden 29,5 milyonunun Hepatit C ve verem gibi hastalıklar ile AIDS’e yol açan HIV virüsüyle yaşadığı belirtildi.

Raporda, sadece Avrupa kıtasında satılan uyuşturucuların piyasasının 20 ila 30 milyar euro arasında olduğuna dikkat çekildi.

BM raporunda özellikle afyon ve kokain ticaretinde ciddi artış yaşandığı uyarısı yapılırken, 2016 yılında Güney Amerika’daki koka ekiminde bir önceki yıla oranla yüzde 30 bir artış yaşandığı dile getirildi.

Rapora göre dünya genelinde geçtiğimiz yıl 6 bin 380 ton afyon üretilirken, bir önceki yıla oranla yine yüzde 30 bir artış olduğu görüldü.