AB eski nükleer reaktörlerden vazgeçmiyor

AB Komisyonu nükleer santrallerin normal sürelerinden daha uzun faaliyette kalacağını öngörüyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun hazırladığı ve kısa bir süre içinde yayınlanacağı bildirilen bir ‘piyasa analizinde’ nükleer santrallerin normal işletme sürelerinden çok daha uzun bir süre faaliyette kalacağı tespiti yer alıyor.

Der Spiegel dergisinin duyurduğu söz konusu analize göre, halen faaliyette olan 129 nükleer reaktörünün 90 kadarının normal şartlarda 2030 yılına kadar kapatılması gerekiyor.

Ancak birçok enerji şirketinin bu süreyi dikkate almayacağı ve reaktörlerin 10 ila 20 yıl kadar daha uzun süreler işletileceği savunuluyor.

2030’DA ÜRETİM BÜYÜK ORANDA ESKİMİŞ REAKTÖRLERDEN SAĞLANACAK

Aynı analize göre, 2030 yılına gelindiğinde AB ülkelerinde nükleerden elde edilecek elektriğin yarısından fazlası da kullanım süreleri uzatılacak eski reaktörlerden sağlanacak.    

Üye ülkelerin hükümetlerin AB Komisyonu’na bildirdiği planlara göre de, 2050 yılına kadar söz konusu nükleer reaktörlere 45 ila 50 milyar euro arasında yatırım yapılması öngörülüyor.

AB Komisyonu’nun analizde yer alan değerlendirmesinde ise, nükleer reaktörlerin faaliyet sürelerinin uzatılmasının sadece ‘güvenlik önlemlerinin önceden iyileştirilmesi şartıyla’ müsade edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Komisyon, AB’nin ‘teknoloji ve güvenlik alanlarındaki öncü rolünü koruyabilmesi için’ araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

2022’DE NÜKLEERDEN ÇIKACAK ALMANYA’YI ENDİŞELENDİRİYOR

Avrupa ülkelerindeki nükleer reaktörlerin faaliyet sürelerinin uzatılmasına ilişkin iddialar nükleer enerjiden 2022 yılında tümüyle çıkacak olan Almanya başta olmak üzere bazı ülkeleri endişelendiriyor. Özellikle Fransa, Çekya, Belçika ve İsviçre’de 30-40 yıldan uzun sürelerden bu yana işletilen birçok nükleer santral Almanya sınırında ve bu Alman toplumunda ciddi tepki görüyor.

REAKTÖRLER EN FAZLA 40 YIL FAALİYETTE KALMALI

Spiegel’in AB Komisyonu analiz raporuna dayandırdığı haberine Alman Yeşiller Partisi’nden tepki gelirken, nükleer santrallerin güvenliği ve faaliyet sürelerine dair kesin kuralların gerektiğine dikkat çekildi. Yeşiller’in atom politikasından sorumlu sözcüsü Sylvia Kotting-Uhl, AB Komisyonu’nun Fukuşima Faciası’nın yanı sıra nükleer enerjinin maliyetlerinden ‘ders almadığının’ anlaşıldığını söyledi.

Kotting-Uhl, nükleer reaktörlerin faaliyet sürelerinin en fazla 40 yılla sınırlandırılması ve bu sürenin aşılmasının yasaklanması gerektiğinin de altını çizdi.

AB Komisyonu’nun nükleer enerji santrallerine ilişkin hazırladığı analizin bazı bölümleri geçtiğimiz yıl taslak halindeyken medyaya yansımıştı. Der Spiegel’e göre, geçtiğimiz yıl basına yansıyan taslak ile analizin son hali arasında neredeyse hiç bir değişiklik yok.