GÖRÜNTÜLÜ

KON-MED 4. Ara Dönem Toplantısı’nı yapıyor

KON-MED 4. Ara Dönem Toplantısı Almanya’nın Bergish Gladbach kentinde başladı. Bu toplantı “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne ve haziran ayı şehitlerine” adandı.

KON-MED delegelerini ve konuklarını 4. Ara Dönem Toplantısı için Almanya’nın Bergish Gladbach kentinde bir araya getirdi. 

Geniş bir salonda gerçekleştirilen toplantıya KON-MED bileşenleri ile KCDK-E eşbaşkanları Engin Sever, Zübeyde Zümrüt ile sürgünde yaşayan Kürt siyasetçiler katıldı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenlere adanan Ara Dönem Toplantısı, saygı duruşuyla başladı. 

Daha sonra, KON-MED Eşbaşkanları Kerem Gök ve Ruken Akça katılımcıları selamladı. Kısa bir konuşma yapan Eşbaşkan Ruken Akça, “Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Her yıl bir önceki yıla göre daha ağır geçiyor. Bizde bir yılı değerlendirirken dostlarımız ve arkadaşlarımızla bir arada değerlendirmek istedik. Önder Apo üzerinde ağır bir tecrit var. Bu tecrit bütün Kurdistan’ı etkiliyor. Bildiğiniz gibi son üç gümdür Kurdistan yakılıyor. Bu düşmanlıktır. Hainliktir. Kürtleri yenmek için her türlü yol yöntem deneniyor.  Kürt halkına karşı yüzyıllık karşı yürütülen savaşta artık doğa da yok ediliyor” dedi. 

Eşbaşkan Kerem Gök ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Ulusal bir bilinç ve ulusal bir ruh ile zindanda direnen ve mücadele eden Önder Apo’yu selamlıyoruz. 207 gündür zindan direnişi var. Düşman saldırılarına karşı diz çökmeyenleri mücadelesini sahipleneceğimiz sözümüzü tekrar yineliyoruz . Tüm saldırılara karşı direnen Rojava halkını selamlıyoruz. Şengal ve Maxmuru selamlıyoruz. Rojhilat’a tüm dünyaya yayılan Jin Jiyan Azadi direnişini selamlıyoruz” şeklinde konuştu. Bu sırada salonda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları yükseldi. 

KON-MED Eşbaşkanların konuşmalarının ardından divan seçimi yapıldı. Divana seçilen KCDK-E Eş Başkanı Engin Sever, divan adına şu konuşmayı yaptı:

“Tecridin 25 yılını yaşıyoruz. Lozan’ın 100. yılını yaşıyoruz. Saldırılar var. Buna karşı Rêber APO şahsında gelişen tarihi direniş var. Bu temelde Serok Apo’yu kutluyoruz. Bu toplantımızı Serok Apo’ya adıyoruz. 26 yıl önce Kürt Halk Önderi şahsında Kürtlere yönelik uluslararası komplo gelişti. Önceki isyanların liderleri komploya maruz kalınca isyanlar sönümledi. Bunu düşünerek Reber Apo’ya yönelik komplo gelişti. 31 yıldır var olan yasak karını kabul etmiyoruz.” 

KCDK- E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt yaptığı konuşmada, “ Haziran ayındayız. Zilan arkadaş şahsında devrim şehitleri önünde sizin huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Biz Kürt kadınları olarak bugün hak sahibi isek bu bir kere daha Zilan, Sara, Beritan gibi bizleri bugünlere getiren mücadele eden kadınlara borçluyuz” şeklinde konuştu.

Zübeyde Zümrüt şunları ekledi:  “Elbette bugün Kürt hakkına karşı AKP-MHP şahsında yok etme politikası uygulanıyor.  Soykırım siyasetini başarıya ulaştırmak istiyorlar. Bu faşizme karşı sadece Kürtler mücadele ediyor. Bugün mesele sadece Kürtler değildir tüm Türkiye Ortadoğu dünyayı ilgilendiren bir mesele. Ortada bir kaos kriz var. Bu kaos kriz tüm herkesi etkiliyor. Kürdistan dağları yakılıyor. 50 yıldır dağlar yakıldı, ormanlar hayvanlar yakıldı. Ancak Kürdistan’ı boşaltmak için her yolu kullandılar. Bugün DEDAŞ Kurdistan’da devletin silahlı ile var. DEDAŞ’ın iki kablosu ile oluşan bir yangın diye düşünmek doğru değil. DEDAŞ devletin oradaki temsilcisi. Orman yakılırken helikopter kaldırmıyor, bu hakkın çocuklarını katletmek için kaldırıyor.” 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit koşullarına da değinen Zübeyde Zümrüt, “Biz aciz değiliz. Biz gücüz, iradeyiz. Diyoruz ki Rêber Apo’yu özgür kılacağız ve Amed surlarında halkını kucaklayacaktır” vurgusunda bulundu. 

Toplantıya misafir olarak katılan Tamil Özgürlük Hareketi adına Agilan Varatharajah, Kürt ve Tamil örgütlerinin ortak çalışması sonucu burada bulunduğunu belirterek, “2009 yılında halkımıza karşı bir soykırım uygulandı. Bugün ise Kurdistan ve Filistin'de bir soykırım var. Bunları engellemek için buradayız” dedi.  

KNK adına Erol Polat, Kurdistan’daki politik durumu değerlendirirken, milyonlarca Kürt Almanya’da yaşıyor olmasına rağmen bunu güce dönüştürmede eksik kaldıklarının altını çizdi. Polat,  “Türkiye metropollerinde de bunu başarıyoruz” diye ekledi. Avrupa Parlamentosu seçimlerini de hatırlatan Polat, “Ancak biz kendi gücümüzü gösteremedik. Üçüncü nesildir buradayız. Burada yaşıyoruz. Bu nedenle kendimizi irade haline getirmeliyiz” diye konuştu. 

Toplantı yıllık faaliyetler raporunun okunması ve değerlendirmelerle devam ediyor.