Endonezya ve Kenya’da Abdullah Öcalan ile diyalog günleri

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile diyalog günleri kapsamında Endonezya ve Kenya’da etkinlikler düzenlendi.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 22 Haziran günü KMP2 (Young Papuans Progressive) kolektifi ve anti-kapitalist örgüt ABC+ Kontrol'ün iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Jineolojî videoları gösterildi. 

Film gösteriminin ardından kadın özgürlüğü, Papua kültüründe kadının rolü ve mücadelesi üzerine yoğun tartışmalar yapıldı. Katılımcılar, kapitalist modernitenin Endonezya ve Papua'daki kurtuluş mücadelesini nasıl etkilediğini de ele aldı.

KMP2 üyesi Rudy, demokratik bilincin önemine vurgu yaparak, "Demokratik bir yapı olmazsa, iktidarda olsak bile yeni baskılar yaratırız. Sosyal sistemler, farklı grupların ihtiyaçlarına göre şekillenmeli ve devlet, halkın ihtiyaçlarına göre aşağıdan yukarıya demokratik bir yapıda olmalıdır," dedi.

Papua'da kadınların rolünün daha baskın olduğu demokratik bir toplumsal yapının mevcut olduğunu, ancak kapitalist modernitenin bunu yok ettiğini belirtti.

KMP2 üyesi Aten, Papua militanlarının kendi tarihlerini yeniden sahiplenmeleri ve sömürgeci bilgi biçimine eleştirel bakmaları gerektiğini vurgulayarak, "Papualılara yönelik soykırımlarda hala hayatta olan ve savaşmaya devam eden kadınlar var. Bilimimiz, baskıcı devlet gücüne hizmet etmemeli, bizim yararımıza olmalıdır. Gelecek nesli inşa etmek ve akıllı, eğitimli bir kadın cephesi oluşturmalıyız," dedi.

ABC+ Kontrol üyesi Bone ise Abdullah Öcalan'ın ideolojisinin dogmatik olmayan ve her yerde geliştirilebilecek fikirler sunduğunu belirterek, "Jineolojî, şimdiye kadarki batı feminizminden daha net bir temel sunuyor, çünkü statik değil," ifadelerini kullandı.

KENYA

Kenya Devrimci Sosyalist Birliği, 22 Haziran’da "Abdullah Öcalan'la Diyaloglar" uluslararası girişimi kapsamında kadın özgürleşmesi üzerine bir tartışma düzenledi. Etkinliğe birçok genç kadın ve erkek katıldı. Tartışmalar, Jineolojî ve Abdullah Öcalan'ın kadın özgürleşmesi konusundaki fikirleri üzerine yoğunlaştı.

Katılımcılar, Abdullah Öcalan ve Jineolojî'nin yanı sıra diğer kaynaklardan da yararlanarak kadınların kurtuluşu meselesi üzerine oturumlar gerçekleştirdi. Oturumlar, gruplar halinde yapılan tartışmaların ardından genel bir oturumla tamamlandı.