Okyanusların beşte dördü asitlenme ve ısınmaya maruz kalacak

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, zararlı gaz salınımlarının azaltılmaması halinde okyanus sularının beşte dördü ısınma ve asitlenmeye maruz kalacak.

Alman, Fransız, Amerikan, Norveçli ve Britanyalı uzmanların katıldığı araştırma sonuçlarına göre, mevcut iklim hedefleri kapsamında gaz salınımlarının azalması halinde dahi okyanuslar ciddi olarak etkilenecek.

Atmosfere gaz salınımlarının günümüzdeki gibi devam etmesi halinde 2050 yılına kadar okyanusların yüzde 80’i hem ısınacak hem de asitlenmeye maruz kalacak. 2015 yılındaki Paris Konferansı’nda belirlenen sera etkili gaz hedeflerinin tutturulması halinde dahi okyanusların üçte ikisi bundan etkilenecek.

Uzmanlara göre, ısınma ve asitlenme nedeniyle dünyadaki 1 milyarı aşkın insanın en önemli protein kaynağı olan okyanuslardaki canlıların yaşam alanları daralacak. Isınma ve asitlenme nedeniyle balıkların bilinenden daha hızlı bir biçimde yaşam alanı bulmaları gerekecek.

Balıklar başta olmak üzere okyanuslarda yaşayan çok sayıda canlı türü özellikle yoksul ülkelerdeki insanlar için en önemli besin kaynağının başında geliyor.