Halk 'Özel Güvenlik Bölgesi' zulmünü daha fazla kabullenmez

Devlet güçlerinin Kürdistan’da devreye soktuğu “Özel Güvenlik Bölgesi” uygulamaları, bu alanlarda yaşayan halkı ekonomik olarak da mağdur ediyor.

Mardin’in Savur ilçesinde “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilen alanlarda binlerce insanın büyük bir baskı ve ekonomik açıdan mağduriyet yaşadığını belirten Savur Belediyesi Eş Başkanı Alökmen, halkın bu zulmü daha fazla kabul etmeyeceğini kaydetti.

Devlet güçlerinin Kürdistan’da devreye soktuğu “Özel Güvenlik Bölgesi” uygulamaları, bu alanlarda yaşayan halkı ekonomik olarak da mağdur ediyor.

Tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu kırsal bölgelerde gerçekleştirilen uygulamalar nedeniyle binlerce kişi hayvanlarını meraya çıkaramıyor ve tarım arazilerini işleyemiyor. Mardin’de sık sık devreye sokulan bu uygulamanın son adresi Savur ilçesine bağlı köyler oldu. Özellikle Savur’un Surgücü bölgesinde bulunan köyleri kapsayan son “Özel Güvenlik Bölgesi” uygulaması ile bu bölgede yaşayan binlerce insan devlet güçlerinin baskılarına maruz kalırken, tarım ve hayvancılık faaliyetleri de durma noktasına gelmiş bulunuyor. 

Uygulamanın sadece kırsal bölgeyi etkilemediğini anlatan Savur Belediyesi Eş Başkanı Aydın Alökmen, uygulama ile ilçe merkezinin de devlet gülerinin ciddi baskıları ile karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

‘BİNLERCE KİŞİ GÖÇE ZORLANIYOR’

Alökmen, Savur’a bağlı Surgücü bölgesinin özelikle Ewina, Cirze, Kuzerib, Bkustan ve Şute köylerini kapsayan “Özel Güvenlik Bölgesi” uygulamasının, bu köylerde ve civar köylerde yaşayan binlerce köylünün baskı altına alınması, devlet güçlerinin işkenceye varan uygulamalarına maruz kalması anlamına geldiğini söyledi. Alökmen, "Bu baskı ve işkence ile birlikte insanların geçim kaynakları da yok ediliyor. Bu köylerde yaşayan binlerce insan hayvanlarını meraya çıkartamıyor, tarlalarına gidip ekim yapamıyor. Adeta bu alanlarda yaşayan insanlar göçe zorlanıyor” dedi.

‘HALK BU DURUMU DAHA FAZLA KABUL EDEMEZ’

Her gün bu köylerden kendilerine onlarca insanın ulaşarak bu duruma son verilmesi için destek istediğini dile getiren Alökmen, “Halk bu uygulamanın bir an önce sona erdirilmesini istiyor. Bu bölgelerin giriş ve çıkışları kontrol altına alınmış durumda; insanlar evlerinden bir yere gidemiyor. Bu uygulamanın ne zaman sona ereceği de belli değil. Bu bölgelerde yaşayan insanlar bu durumu daha fazla kabul edemezler” diye konuştu.

‘İLÇE MERKEZİNDE DE BASKILAR SÜRÜYOR’

Kırsal bölgelerde yaşanan uygulamanın Savur ilçe merkezine de taşındığını kaydeden Alökmen, ilçeye giren çıkan herkesin yoğun bir baskı ile karşı karşıya geldiğini söyledi. Alökmen, belediye binasının da abluka ve baskı altında olduğunu ifade ederek, binaya gelen giden insanların da bu ablukadan etkilendiğini ve baskıya maruz kaldığını paylaştı. 

‘BU UYGULAMALARLA SONUÇ ALINAMAZ’

“Özel Güvenlik Bölgesi” uygulamasının kırsal bölge ve kent merkezinden bir an önce kaldırılmasını isteyen Alökmen, yaşamı boyunca Kürdistan’da her zaman sıkıyönetim ve OHAL uygulamalarına tanıklık ettiğini kaydetti. Son OHAL uygulamalarının tanık olduğu en yoğun baskı ve saldırı içeren uygulamalar olduğunu ifade eden Alökmen, ancak bunların sonuç getirmediğinin artık anlaşılması gerektiğinin altını çizdi. 

Savur Belediyesi Eş Başkanı Aydın Alökmen, devlet güçlerinin bir an önce Savur ilçe merkezi ve kırsal bölgelerdeki hukuk dışı uygulamalarına son vermesi gerektiğini tekrarladı.