Antarktik’te buzlar eridikçe yosunlu yeşil alanlar büyüyor

Küresel ısınmanın etkilerini yakından hisseden Antarktika'da buzullar eridikçe yeşil alanlar büyüyor.

Küresel ısınmanın etkilerinin en fazla görüldüğü bölgelerden olan Antarktik’te yapılan çalışmalar, kıtanın bazı bölgelerindeki erimeler nedeniyle buzulların yerinni yeşil alanların aldığını gösteriyor.

İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nde görevli Matt Amesbury ile diğer uzmanların Antarktik’in yüzeyinde son 150 yılda yaşanan değişime ilişkin araştırması Current Biology adlı bilimsel dergide yayınlandı.

SON 50 YILDA BİTKİSEL YAPIDA DAHA HIZLI BİR ARTIŞ

Araştırma kapsamında, Antarktik’te bulunan Elephant Island, Ardley Island ve Green Island adlı bölgelerde birbirinden belirli mesafelerdeki alanlardan alınan yosunlu toprak örnekleri incelendi. Alınan örneklerin Antarktik’teki iklimsel gelişim hakkında önemli ipuçları verdiği belirtilen araştırmada, özellikle 50 yılda bitkisel yapıda hızlı bir gelişme yaşandığına dikkat çekildi.

KÜRESEL ISINMA BU HIZIYLA DEVAM EDERSE YEŞİL ALANLAR GENİŞLEYECEK

Araştırmanın sonuç bölümünde küresel ısınmadaki artışın getirdiği sonuçlara işaret edilirken, “böyle devam etmesi halinde ve buzulların erimesinin sonucu olarak buzlardan arınmış alanların büyüklüğü nedeniyle Antarktik gelecekte çok daha ‘yeşil’ olacaktır” denildi.

Uzmanlar, Antarktik’ten alınan örneklerin kıtada buzların eridiği alanlarda bugüne kadarki en kalın ve yaşlı yosunlara rastlandığı bilgisini paylaştı.

ANTARKTİK’İN BİYOLOJİK VE DOĞAL YAPISI TERSİNE DÖNÜŞÜYOR

Araştırmada yer alan Exeter Üniversitesi uzmanlarından Dan Charman ise, artan sıcaklıklar nedeniyle Antarktik’in ekolojik sistemlerin ciddi değişimlere uğrayacağının altını çizdi. Charman, küresel ısınmanın dünyanın ‘nadide bölgesindeki’ biyolojik ve doğal yapıyı tersine çevireceği uyarısında bulundu.
Antarktik’teki ‘yeşilleşme’ eğiliminin daha önce Kuzey Kutbu’nda (Arktik) görüldüğünü hatırlatan Charman, yeşil alanların şimdilik Antarktik’in sadece yüzde 0,4’lük bir kesimini kapladığını kaydetti. Bitki örtüsünün daha çok bu ‘buzsuz bölgelerde’ artış eğiliminde olduğunu yazan Charman, inceleme imkanı bulamadıkları başka bölgelerde de önemli bir dönüşümün söz konusu olduğunu vurguladı.

DAHA ÖNCE DEV BİR BUZULUN KOPMAK ÜZERE OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİ

Antarktik’te daha önce yapılan gözlemler sonucu da 5 bin kilometerekare genişliğinde dev bir buzul parçasının ana kıtadan kopmak üzere olduğu tespit edilmişti. Larsen-C adlı buz sahanlığından kopmakta olan bu dev buzul geçtiğimiz yıl tespit edilmişti. Bu parça ile Larsen-C sahanlığı arasında 90 kilometreyi aşkın büyük bir çatlak oluşmuştu.

Yeryüzü sıcaklığının ilk ölçümlerin yapıldığı 1880 yılından bu yana 1,1 derece  artış gösterdiği ve bunun 2015 ve 2016 yıllarında rekor düzeyde olduğu bildirilmişti.