RAJIN: Özgür kadın basıncılığını geliştireceğiz

Kürdistan Gazeteciler Günü'nü kutlayan RAJIN, "Kadının, toplumun özgür yaşadığı bir toplumsal sisteme ulaşıncaya kadar özgür kadın basıncılığını geliştirip, hakikatin izinde yol almaya devam edeceğiz" dedi.

Kürdistan Kadınları İletişim Birliği (Yekîtiya Ragihandina Jinên Kurdistan-RAJIN), 22 Nisan Kürdistan Gazeteciler Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

"Fikriyle, kalemiyle, eylemiyle özgür basının gelişimine katkı sunan tüm basın emekçilerinin, 22 Nisan Kürdistan Gazeteciler Günü kutlu olsun" diye başlayan açıklamada, şu mesajlar verildi:

"Kürdistan’da basın hakikatin arayıcısı, inşacısı ve sesidir. Hakikati çarpıtılan, varlığı yok sayılan, dili ve kültürü uzun yıllar yasaklanan Kürt halkı, mücadeleci ruhun yanı sıra özgür yaşam perspektifini yayın çizgisine hakim kılan bir basın geleneği yarattı. Kürt halkının kendini yeniden yaratma süreci ve özgürlük mücadelesinde basın çok önemli rol oynadı.

22 Nisan 1898 tarihinde Kahire de ilk Kürt gazetesini çıkaran Mikdat Mithat Bedirxan ile başlayan 119 yıllık basın geleneği büyük bedellerin ödenmesiyle şekillenmiş ve halkların, kadınların, ezilenlerin özgürlük mücadelesinde önemli gelişmelere yol açmıştır. Sürgünde bir gazete ile başlayan bu gelenek sonraki yıllarda ülke zeminine taşınarak yaygın ve derinlikli örgütlenmelere ulaştı. Bu, Mazlum Doğan'lardan Gurbetelli Ersöz'lere, Apê Musa'lardan Ferhat Tepe'lere, Şilanlar'dan Denizler'e, Mazlum Erenciler'den Rohat Aktaş'lara, Arhatlar'dan Nujiyanlar'a, Evindar Cudi'den Evin Buldan'lara uzanan bir direniş geleneğidir. Hakikat yolunda ser verip sır vermeyen, mücadeleyle yaşamı özgürleştirenlerin izinde basın alanında yeni bir çığır açıldı. Bu nedenle Kürt basını hep namlunun çevrildiği, zindanın tehdit aracına dönüştürüldüğü alanlarda hakikatin izini sürdü. Hiç kuşkusuz bizlerin en büyük miras ve güç kaynağı bu direniş geleneğidir. Bu direniş geleneği aynı zamanda sorumluluklarımızın da ifadesidir."

'KADIN BASINCILIĞI DEVRİMCİ BİR KARAKTER KAZANDIRDI'

Kadın basıncılığının da özgür basın geleneğinde yeni bir çığır açtığına, devrimci bir karakter kazandırdığına dikkat çekilen açıklamada, "Ataerkil zihniyet kodlamaları ve dilin aşılamasında, kadına yönelik devlet ve erkek şiddetinin haber değeri taşır hale gelmesinde özgür kadın basıncılığının büyük bir yeri vardır. Basın geleneğini şekillendiren, gelişimine katkı sunan Gurbetelli Ersöz'ün öncülüğüyle başlayan, Şilan Kobanê, Deniz Fırat, Nujiyan Erhan ve Evin Buldan'la devam eden bu gelenek basını en büyük direniş alanı haline getirdi. Yaşamın içinde, eylemin olduğu yerde yani özgürlüğün gerçekleşme anlarında yer alan bir basın geleneğini oluşturdular" denildi.

'GELENEĞİMİZİN HEDEFİNE ULAŞMASI İÇİN...'

RAJIN, son yıllarda Kuzey Kürdistan da, Şengal'de, Rojava'da DAİŞ, KDP, AKP çetelerinin hedefinde ilk yer alan özgür basın ve özellikle kadın basıncılar olduğunu vurgulayarak, şunları da kaydetti:

"Kuşkusuz bunun nedeni basının hakikati ortaya çıkarma ve halka ulaştırma gücü ve kadın basıncıların basın ahlakını temsil eden başarılı çalışmalarıdır. Tüm bu yönelimler hakikat yoluna ne kadar yakın yürüdüğümüzün işareti olmaktadır. Ama halen yürünmesi gereken ne kadar büyük bir mesafenin olduğunun da farkındayız. Özgür yaşamın inşasının sorumluluğuyla yayıncılık yapma ve toplumsal yaşamın değişiminde basını daha başarılı bir tarzda geliştirip, örgütleme sorumluluğumuz var. Cinsiyetçi, iktidarcı, milliyetçi, hiyerarşik zihniyet ve toplumsal yapılanmaları aşmadan bu gelenek hedefine ulaşmış olmayacaktır. Kadının, toplumun özgür yaşadığı bir toplumsal sisteme ulaşıncaya kadar özgür kadın basıncılığını geliştirip, hakikatin izinde yol almaya devam edeceğiz.

Bu mücadelenin gelişimine katkı sunan tüm basın emekçilerini, 22 Nisan Kürdistan Gazeteciler Günü vesilesiyle bir kez daha kutluyoruz."