KJK’den Çarşema Sor mesajı

Çarşema sor bayramına ilişkin açıklama yapan KJK, “Şengal dağlarında Rebêr Apo öncülüğünde, PKK gerillaları, kadın özgürlük güçleri ile özgür yaşam yeniden yaratılıyor” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan KJK Koordinasyonu, Êzidîlerin Çarşama Sor Bayramı’nı kutuladı.

“Çarşema sor, Tavusu Melek bayramı yeni güne, yeni yıla başlamanın, dünyanın yaratılışının Êzidî topraklarında gerçekleşmesinin bayramıdır. Êzidî kültürünün yaşatılması bayramıdır. Êzidî kültürü kadınların öncülüğün de insan aklının ve emeğinin kolektif yaratımları sonucunda oluşmuştur. İnsanlığın ilk toplumsallaşması büyük bir ortaklaşma ruhu ile gerçekleştirilmiştir” denilen açıklamada Êzidî kültürünün kadın özgürlükçü, doğaya dost bir kültür olduğu belirtildi.

İyiliğin, doğruluğun, güzellik felsefesinin kökünün bu kültürde yaşam bulduğu da vurgulanan açıklamada şunlar dile getirildi: “Bu temel de Zerdüşt felsefesi bilimlerin, dinlerin kendilerini dayandırdıkları ilk kök felsefedir. Özgür insan kimliği Zerdüştî felsefe ile anlam bulabilmiştir. Êzidîlik tarım ve hayvancılık temelinde emekle yaşamanın, kimseye muhtaç olmadan, kimsenin malına göz dikmeden emekle yaşamının, zalime, egemene baş kaldırmanın onları kabul etmemenin kutsal dinidir.

Bu nedenle Êzidîlik tarihsel olarak insanlığın en özgür ve emekçi kültürünü, özgür kadın, doğaya dost yaşam değerlerini temsil ettiğinden, sürekli olarak egemen kültürün temsilcisi güçlerin saldırılarına, fermanlara maruz kalmış buna karşı direnmişlerdir.

Kapitalist modernist mantık kendi egemenliğini geliştirmek için Êzidî dininin temsil ettiği insani değerleri kötü göstermiş, dıştalamış, ötekileştirmiş küçük görmüş, Kötülemiştir. Êzidî halkımızın tüm değerleri ellerinden alınarak, yasaklanarak, fermanlardan geçirilerek bu kültür kurutulma ile yüz yüze bırakılmıştır. Buna karşılık ise dünyanın en mazlum halkı olarak Êzidîler bütün tarihleri boyunca dinlerini, kültürlerini, dillerini korumak için öz savunma savaşlarını yürütmüşler, büyük kahramanlık, yiğitlik duruşları ile olağan üstü bir şekilde direnmişlerdir.

3 Ağustos 2014 ile gelişen fermanda da asıl amaç ezdi dinini tüm yeryüzünden silinmesiydi. Rebêr Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ile kendini donatmış PKK gerillaları sayesinde ezdiler tarihlerinin en kanlı fermanından kurtulmayı başardılar. Erkek egemen sistemin karalar giymiş temsilcisi DAİŞ, 12 gerillanın görkemli direnişi ile geri püskürtüldü. Gerilla öncülüğünde Êzidîler tıpkı tarihin başlangıcında olduğu gibi yeniden bir yaşam örgütlenmesini geliştirmeye başladılar. Kendi Êzidî meclislerini, ordularını Ezidxan topraklarında geliştirdiler. Şengal de özgürlük tohumları yeniden yeşermeye başladı. KDP ve Türk devleti çetelerinin 2017 Mart ayı başlangıcı ile geliştirdikleri saldırının asıl nedeni özgürleşmeye doğru giden Şengal hakikati ve bundan duyulan endişe ve kaygıdır.

Şengal halkımız da PKK öncülüğünde yürütülen öz savunma savaşımı ile birlikte büyük bir bilinçlenme, iradeleşme, özgürleşme, örgütlenme söz konusu olmuştur. KDP çetelerini, kapitalist sistemi korkutan, öfkelendiren esas nokta Şengal’in hakiki bir özgürleşme durumu içinde olmasıdır. Şengal ellerinden çıkmaktadır. Şengal de Êzidîlerin şahsında bölge halkları, kadınları, inançları özgürleşmektedir. Yeni alternatif bir sistem, yaşam tarzı doğmaktadır. Tarihin dışına atılan, soykırıma uğrayan, ötekileştirilen en eski ana kültür yeniden canlanmaktadır. Bu ezilenlerin, ötekileştirilenlerin canlanmasıdır. İşte esas saldırı bunadır. Êzidîlerin yeniden doğuşu, özgürleşmesi önlenmeye çalışılmaktadır. Özgür Êzidîlik değil, köle Êzidî toplumu kendi halkına ihanet eden Êzidîlik tekrar geliştirilmek istenmektedir. Ancak gerillanın, Êzidî halkının direnişi ile 2017 saldırısı da boşa çıkarıldı. Özgür Êzidîlik Şengal topraklarında güçlü bir şekilde yeşermekte ve büyümektedir. Artık hiç bir güç bunun önüne geçemeyecektir.

Dolayısı ile 2017 yılının Çarşema soru önceki yıllardan çok daha farklı bir anlamı da içinde taşımaktadır. Êzidî halkımız Şengal dağlarında ki YBŞ, YJŞ öz savuna güçleri ile daha çok kendine güvenli, özgür bir şekilde yeniden yaratılış bayramını kutlamaktadır. Şengal dağlarında Rebêr Apo öncülüğünde, PKK gerillaları, kadın özgürlük güçleri ile özgür yaşam yeniden yaratılıyor. Binevş Agal başta olmak üzere, KDP çetelerinin saldırısından şehit düşen Nujiyan Erhan yoldaşımızı ve tüm şehitlerimizi bu yeniden yaradılış günlerinde büyük minnettarlıkla, saygıyla bir kez daha anıyoruz. Şengal de bulunan Êzidî meclisimiz, kadın çalışmalarımız, öz savunma güçlerimiz bu şehitlerimize layık bir şekilde özerk yaşamı giderek daha güçlü, kararlı ve iddialı bir şekilde kurmaktadırlar. Özerk bir Şengal komşu halkların özgür-eşit birlikteliği temelinde kurulmaktadır. Şengal kendi kararlarını kendisi almakta, kendi yaşamını, dinini korumakta ve geliştirmektedirler. 2017 Çarşema soru bu temel de direniş, özgürlüğün kutlandığı bir bayram niteliğini taşımaktadır. Şengal halkımız kendi sistemlerini oluşturarak, geliştirerek varlıklarını korumakta ve özgür yaşamı geliştirmektedirler. Bu temel de Ezidxan halkımızın Çarşema sor bayramını coşkuyla, sevinçle kutluyoruz.”