Kadınlar birlikte “HAYIR” dedi

Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar birlikte ‘Hayır’ dedi. Ellerinde Kürtçe ve Türkçe ‘Na’, ‘Hayır’ bayraklarıyla Süreyya Operası önünden Kalkedon Meydanı’na yürüyen yüzlerce kadın, “Savaşa, şiddete, tek adama Hayır” diye haykırdı.

Türkiye’nin 14 ilinde eş zamanlı sokağa çıkan kadınlar birlikte ‘Hayır’ dedi. Bu illerden biri olan İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce kadın, yaptıkları kitlesel yürüyüşle, dayatılan tek adam rejimine ‘Hayır’ cevabını verdi.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit’in ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Kadınlar birlikte ‘Hayır’ diyor” yazılı mor renkli pankart ile “Kadınların direnişi o sarayı mühürleyecek”, “Tek taşa da tek adama da Hayır”, “Özgürlüğüz için Hayır” yazılı dövizler taşındı. Şişirdikleri “Hayır” balonlar ve “Na”, “Hayır” bayraklarıyla sokaklara renk katan kadınlar hep bir ağızdan, “Jin, jiyan, azadî”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Hayır hayır demektir”, “Yükselt yükselt Hayır sesini yükselt”, “Ha ha ha Hayır”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Savaşa, şiddete, başkanlığa Hayır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı.

Halkın da alkışlarla desteklediği eylemde, tutuklu bulunan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ile zindandaki tüm tutsak kadınlara selam gönderen kadınlar, “Figen Yüksekdağ onurumuzdur”, “Zindanda direnen kadınlara bin selam”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarını haykırdı.

Kadıköy çarşısında yaptıkları bir dakikalık oturma eylemi sonrası, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde Kalkedon Meydanı’na gelen kadınlar adına açıklamayı Sevgi Atay okudu. “Bugün evde, işte, sokakta, okulda, hayatlarımızın aktığı her alanda ‘Kadınların Hayır’ını yükseltiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Atay, “Hayatımızın hangi yasalarla yönetileceğine hâlihazırda yüzde 85’i erkeklerden oluşan bir meclis karar verirken; şimdi de anayasa değişikliğiyle irademiz tek bir erkeğin insafına bırakılmak isteniyor” diye konuştu. Anayasa değişikliğine ‘Evet’ denildiği taktirde kadınların tüm kazanımların tek bir adamın kararıyla gasp edileceğine işaret eden Atay, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli kazanımlar olan İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalar Cumhurbaşkanı tarafından istediğinde feshedilebilecek. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu’na bile gerek olmadan kararname yoluyla şiddete karşı mücadele eden derneklerimizi istediği gibi kapatmaya devam edebilecek” diye konuştu.

‘TEK ADAMI ENGELLEYECEK GÜCÜMÜZ VAR’

“40 milyon kadınız. Erkeklerin ve erkek egemen düzenin hayatımızdaki tahakkümünü arttıracak, sesimizi kısacak bu anayasa değişikliğini engelleyecek gücümüz var” diyen Atay, kadınların hayatının ‘kadın erkek eşit değildir’ diyen tek bir adama bağlanmasına izin vermeyeceğini vurguladı. Atay, “Kadınların ‘Hayır’ı haklarımız, kazanımlarımız ve hayatlarımız sadece ve sadece bizimdir, hiçbir adamın eline bırakmıyoruz demek için; yani önce birbirimiz için gelin neye ‘evet’ diyeceğimize bizim adımıza hep bizden daha iyi bildiğini düşünen birtakım adamlar değil, biz karar verelim” dedi.

Kadınlar 18 Nisan’da alanlarda tekrar buluşmak üzere eylemi “Savaşa, şiddete, başkanlığa Hayır” diyerek sonlandırdı.