HDP vekilleri: Sonuçlar meşru değil, tanımayacağız

Referandum sonuçlarını ANF’ye değerlendiren HDP milletvekilleri Kaya ve Kerestecioğlu, meşru olmayan bu sonucu tanımayacaklarını vurguladılar.

Seçimde çok ciddi usulsüzlüklerin söz konusu olduğuna dikkat çeken Kaya ve Kerestecioğlu, HDP müşahitlerinin 668 ıslak imzalı tutanağının ekranlarda verilen sonuçlarla çeliştiğine işaret etti.

‘668 ISLAK İMZALI TUTANAK İLE VERİLEN SONUÇ ÇELİŞKİLİ’

HDP Milletvekili Hüda Kaya, referandum sonuçlarının meşru olmadığını vurguladı. Bütün kanalların sadece Anadolu Ajansı’ndan (AA) verilen sonuçlara mahkum edildiğini hatırlatan Kaya, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile AA arasındaki bilgi akışındaki fark ortaya çıkmasıyla YSK’nın sonuçlarının yasaklanmasının buna kanıt olduğuna işaret etti. Sandıkların henüz yüzde 80’i sayılmışken, yüzde 99’unun açılmış algısı yaratıldığını belirten Kaya, “Bir alavere-dalavere ile bir oldu-bittiye getirdiler” dedi.

Gerçeklerin çarpıtılmasına rağmen, ‘Hayır’ın yüzde 52 oranında olduğuna dikkat çeken Kaya, ‘Hayır’ın kesin yükselişini gördükten sonra, YSK’nın desteğiyle 1.5 milyonluk mühürsüz oy pusulalarını devreye sokulduğunu söyledi. Mühürsüz pusulalar iptal edilse dahi ‘Evet’ sonuçları 51 oranında olamayacağına işaret eden Kaya, daha henüz sayımlar bitmemişken; sanki bitmiş gibi bir algı oluşturmaya çalıştıklarını belirti. “Biz onların ahlakından, siyasetinden, zihniyetinden beklediklerimizi yerine getiriyorlar” diyen Kaya, “Biz elbette ki teslim olacak değiliz. 668 ıslak imzalı tutanağımız var ve o tutanaklar bize ekranlardan çok farklı bir sonuç gösteriyor; buna itiraz edeceğiz” diye konuştu.

‘BU SONUCU TANIMAYACAĞIZ, MÜCADELEYE DEVAM!’

Neresinde bakılırsa bakılsın her yönüyle bir tutarsızlığın söz konusu olduğunu dile getiren Kaya, “Kaybettiklerini çok iyi biliyorlar ve şu anda sahte zafer çağrılarıyla insanları sokağa döküyorlar” dedi. Bu sonucu tanımayacaklarını altını çizen Kaya, halkın gerçek iradesini teslim etmek için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti. Kaya, “Çalarak, çırparak, yasa dışı alınan oldu bittilerle uzlaşı olmaz. İtirazlarımızı yapacağız ve ne pahasına olursa olsun özgürlüklerimizi, inancımızı, düşüncelerimizi, muhalif duruşumuzu, birlikte yaşam arzumuzu katletmeye, yok etmeye, elimizden almaya çalışanlara karşı mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

KERESTECİOĞLU: ‘HAYIR’ ORANI TEK ADAMIN KABUL GÖRMEDİĞİNİN GÖSTERGESİ!

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da 668 adet ıslak imzalı tutanağın verilen sonuçlarla uyuşmadığına dikkat çekerek, buna itiraz edeceklerini aktardı. Bunun dışında referandum seçimleri sırasında da çok ciddi usulsüzlük yaşandığını vurgulayan Kerestecioğlu şöyle konuştu: “İnsan Hakları Derneği’nin Mersin, Çanakkale, Hakkâri gibi birçok ilde gözlemcilik yapmasına izin verilmemiş. Yine Avrupa Konseyi’nden gelen siyasetçilerin gözlemcilik yapması da engellenmiş. Bunun dışında mühürsüz pusulalarının kullanılması, bölgede özellikle askerin ve polisin müşahitlerimizi engellemeye çalışması verilen sonuçların meşru olmadığını açıkça gözler önüne seriyor.”

Parti olarak referandum yarışına HDP’nin Eş Başkanları, milletvekilleri tutukluyken girdiklerini hatırlatan Kerestecioğlu, bütün bu eşitsizlik ve engellemeler ortayken en azından seçim günü daha ahlaklı olunması beklenirken, bunun böyle olmadığını ifade etti. İtirazlar sonuçlanana kadar bu seçimin sonuçlanmayacağının da altını çizen Kerestecioğlu, “Sonuç ekranlarda gösterildiği gibi çıksa da ‘Hayır’ oranının Türkiye’nin tek adamlık sistemini kabul görmediğinin açıkça gösteriyor” dedi.