Ankara ve İzmir’de kadınlar ‘HAYIR’ dedi

Ankara ve İzmir’de bir araya gelen kadınlar 16 Nisan referandumuna sayılı günler kala, "Hayır" gerekçeleri haykırdı.

ANKARA

Ankaralı kadınlar referanduma çok az bir süre kala 'hayır' şiarını geçekleştirdiği etkinlikle bir kez daha dile getirdi. Ankara Kadın Platformu bir aydır yürüttü 'hayır' çalışmasının sonucunu Sakarya Caddesinde gerçekleştirdiği etkinlikle sonlandırdı. Mor kıyafetleri ve 'hayır' yazılı dövizleriyle bir araya gelen kadınlar, homofobiye, şiddete, tacize, tecavüze, 'tek adam sistemine' ve başkanlığa 'hayır'" dedi. Def ve zillerle 'hayır' için bestelenmiş şarkılarını söyleyen kadınlar, polisin tüm engellemesine rağmen etkinliğe devam etti. 

Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Ankara Kadın Platformu üyesi Yurdagül Çabat, kadınlar olarak sözlerini referandumdan sonra da sürdüreceklerini belirterek, "Biliyoruz ki bu ülkede kadınlarla erkeklerin, tek adam rejimini getiren bir anayasa değişikliğine değil, eşit haklarla insanca bir yaşam sürdürmelerini güvence altına alan demokratik bir anayasa ihtiyacı var. ‘Hayırımız’ böyle bir anayasanın tartışılması içindir" dedi.

Ülkeyi ‘tek adam rejimine’ teslim etmeyeceklerini belirten Çabat, “İnanç, dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeyen, demokratik esaslara dayalı bir halk meclisi içindir. Gençler için göstermelik seçme ve seçilme hakkı değil; parasız eğitim, güvenceli iş ve gelecek, sağlıklı bir hayat 'hayır' tüm kadınlar içindir" dedi.

İZMİR

"İzmir Hayır Diyen Kadınlar" referanduma az bir süre kala Kemeraltı Çarşısı girişinde toplanarak, "Hayır" dedi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde üzerinde "Hayır" işlemeli pankart açılarak, "Kadınların hayırı", "Kadınlar Hayır diyor", "Kadınlar birlikte güçlü" dövizleri taşındı. "Kadınlar birlikte Hayır diyor", Kadınlar birleşin bu vahşete son verin" sloganları atıldığı eylemde, kadınlar hayır gerekçeleri haykırırken, çevrede bekleyen yurttaşlar alkışlarla destek verdi.

Eylemde kadınlar adına konuşan Evrim Kurtoğlu, pazar günü yapılacak referandumda tüm kadınları Hayır demeye davet etti.