Papa'dan barış ve göçmenlere yardım çağrısı

Noel Bayramı vesilesiyle yayınlanan geleneksel mesajında dünyadaki savaşların bitmesini dileyen Papa Franciscus, Hristiyanlara göçmenlerin sorunlarına karşı 'duyarsızlıklarından uyanmaları' çağrısı yaptı.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Filistin sorununun barışçıl bir biçimde ve 'uluslararası alanda tanınan belirlenmiş sınırlarına dayalı iki devletli olarak' çözülmesi gereğini vurguladı.

İsim vermeden ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına da değinen Papa, uluslararası toplum içerisinde Filistin topraklarına 'büyük engellere rağmen' adalet ve güvenliği getirmek isteyenlere 'Tanrı'nın yardım etmesi' dileğinde bulundu. Papa'nın bu sözlerle Trrump'ın kararını eleştirdiği anlaşılıyor.

Başta Irak, Suriye, Ukrayna ve Yemen olmak üzere savaş ve çatışmaların devam ettiği ülkelere değinen Papa Franciscus, savaşların getirdiği insani krize vurgu yaptı. Papa, Hristiyan inancına mensup olanların da içinde oldukları 'duyarsızlıktan uyanmaları' gerektiğinin altını çizdi.

Papa mesajında sayıları 50 milyonun üzerinde olan mülteciler başta olmak üzere göçmenlerin sorunlarına dikkat çekti. Milyonlarca kişinin ülkelerini tercihleri dışında veya zorla terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Papa, güç ve zenginliklerini arttırmak isteyenlerin milyonlarca kişiyi mülteci konumuna düşürdüğünü ve 'masum kanları akıtmakta sorun görmediklerini' söyledi.

Dünya insanlığının göçmenlerin sorunlarına daha duyarlı olmalarını isteyen Papa, Hristiyanlara da 'duyarsızlıktan uyanmaları' çağrısı yaptı. Papa, Hristiyanların yeni bir sosyal yaratıcılık' geliştirmeleri gerektiğini de söyledi.