Körfez Koalisyonu Yemen’de yine sivilleri vurdu

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Yemen'in batısındaki bir pazaryerini bombaladı. Hava saldırısında en az 14 sivil hayatını kaybetti.

Saldırı Taiz kentinin kuzey doğusundaki El Hema kasabasını hedef aldı. Saldırıda 11 Husi isyancısının da öldüğü ve 16 sivilin yaralandığı belirtildi.

Yemen'in güney batısındaki büyük Taiz kenti, hükümet güçlerinin denetiminde bulunuyor. Ancak Husi milisleri tarafından kuşatılmış durumda.

Arap Koalisyonu Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi'ye bağlı güçleri destekliyor. 2014 yılından bu yana başkent Sana başta olmak üzere ülkenin geniş bir bölgesinde denetim kuran Husi milislerinin ise İran'dan destek aldığı belirtiliyor.

Bir çok cephede çatışmalar yaşanıyor. Ülkenin batısındaki Hudeyda bölgesinde hükümet yanlısı birlikler Husilerin denetimindeki limana doğru ilerlemeye çalışıyor.

Buradaki hava saldırılarında 22 Husi isyancısının öldüğü iddia ediliyor. Hükümet güçlerinin kayıplarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Cumartesi ve Pazar günleri de aynı bölgede yaşanan çatışmalar ve hava saldırılarında 60'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Yemen'de Arap Koalisyonu müdahalesinin başladığı BM kaynaklarına göre Mart 2015'ten bu yana 10 bini aşkın kişi öldü.

Arap Koalisyonu ise şimdiye kadar 11 bin Husi isyancının öldürdüğünü iddia ediyor. Bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Savaşın doğrudan sonucu olarak bölgede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Nüfusun neredeyse tamamı beslenme sorunu yaşıyor. Salgın hastalıklar binlerce can aldı. Kolera vakaları bir milyona ulaştı.