Japonya'da olası bir megadeprem 298 bin can alabilir
Japon hükümeti, olası bir megadeprem ve ardından oluşabilecek tsunami nedeniyle 298 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini ve 2 trilyon dolara kadar ekonomik kayıp yaşanabileceğini açıkladı.
Japon hükümeti, olası bir megadeprem ve ardından oluşabilecek tsunami nedeniyle 298 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini ve 2 trilyon dolara kadar ekonomik kayıp yaşanabileceğini açıkladı.
Japon hükümeti depremlere ilişkin 2014'te yapılan önceki değerlendirmelerini günelledi.
Öngörülen felaketin, Japonya'nın güneyindeki 800 kilometre uzunluğundaki Nankai Çukuru boyunca meydana gelebileceği belirtiliyor.
Bu bölge, Filipin Denizi'ndeki okyanus tektonik plakasının Japonya’nın bulunduğu kıtasal plakanın altına kaydığı aktif bir fay hattı üzerinde yer alıyor. Hareket halindeki plakalar, zamanla büyük miktarda enerji biriktirerek devasa depremlere yol açabiliyor.
RİSK ORANI
Japonya'daki hükümet paneli, ocak ayında yaptığı değerlendirmede, önümüzdeki 30 yıl içinde böyle bir depremin meydana gelme olasılığının %75 ila %82 arasında olduğunu açıkladı. Son 1400 yıl içinde Nankai Çukuru'nda her 100 ila 200 yılda bir büyük depremler meydana geldiği, son olarak 1946'da büyük bir sarsıntı yaşandığı belirtiliyor.
TSUNAMİ VE YIKIM SENARYOSU
Hükümetin tahminine göre, olası felaket sonucunda 215 bin kişi tsunamide, 73 bin kişi bina çöküntülerinde, 9 bin kişi ise yangınlar nedeniyle hayatını kaybedebilir. Ancak bu rakamlar, 2014’te yapılan önceki tahminden daha düşük; önceki tahminde ölü sayısı 323 bin olarak öngörülmüştü.
ALARM SİSTEMİ
Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), Ağustos 2023'te, 2011’deki büyük deprem ve Fukushima nükleer felaketinden bu yana ilk kez bir "megadeprem uyarısı" yayınlamıştı. O dönemde Japonya’nın güneyinde meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki deprem 14 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Uyarı bir hafta içinde kaldırılmış olsa da, bölgede temel gıda maddelerinde kıtlığa neden olmuştu.
Japon hükümeti, olası bir büyük depreme karşı hazırlıkların artırılması çağrısında bulunurken, uzmanlar sarsıntının ne zaman gerçekleşeceğini kesin olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını vurguluyor.