Göçmenler için DNA bankası kurulması talebi

Tunuslu Ekonomik ve Sosyal Eşitlik Forumu isimli bir sivil toplum örgütü dünyanın farklı yerlerine göç etmek için yola çıkan ve denizde ölen göçmenlerin tespit edilebilmesi için bir DNA bankası kurulmasını talep etti.

Tunuslu bir sivil toplum örgütü, denizde ölen göçmenlerin kimliklerinin tespit edilebilmesi için DNA bankası kurulmasını talep etti. Örgüt böylece ailelerin yaslarını tutabileceğini belirtti.

“Biz sürekli İtalyan yetkilileri, denizde ölen ve buldukları cesetlerin kimliklerini vermemelerinden dolayı suçluyoruz” diyen Romdhane Ben Amor, durumu insanlık trajedisi olarak da nitelendirdi, Tunus hükümetinin de ailelerin beklentisine cevap olması gerektiğini de söyledi.

Uluslararası Göçmenler Günü yaklaşırken örgüt, denizde ölen göçmenlerin de dahil, bütün göçmenlerin DNA’sının toplanacağı bir bankanın kurulması gerektiğini vurguladı.

Ben Amor, Tunus’ta yüzlerce ailenin belirsizlik içinde yaşadığını, yakınlarının hayatta olup olmadığını bilmediğini de belirtti.

Denizdeki akıntıdan dolayı cesetlerin büyük bir bölümü Zarzis bölgesine yakın bir yere geliyor. Eski bir balıkçı olan Şemseddin Marzug, cesetleri gönüllü bir şekilde toprağa veriyor, adli tıp kurumu için numaralandırıyor. Bu mezarda yüzlerce kişinin cesedi gömen Marzug, “Uygun mezar ve DNA testi” istiyoruz dedi. Böylece insanların gelip yakınlarını arama imkanı olduğunu da sözlerine ekledi.

Tunus’un farklı bölgelerinde göçmenlere ait çok sayıda mezarlık bulunuyor.