Cezayir Fransız askeri uçaklarına hava sahasını kapattı

Cezayir, Fransız askeri uçaklarının kendi hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Fransız Le Figaro gazetesine göre Cezayir, kendi hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattı.

Fransız uçaklar, cihatçı gruplara karşı Barkhane adıyla sahil-sahra şeridinde yürütülen operasyona askeri birlikleri taşımak veya buradan ayrılmak amacıyla genellikle Cezayir hava sahasını kullanıyor

Genelkurmay Başkanlığı sözcülerinden Albay Pascal Ianni, AFP’ye yaptığı açıklamada Le Figaro’nun haberini doğrulayarak, bu sabah Cezayirlilerin Fransız askeri uçaklara kendi hava sahasını kapattığını öğrendiklerini belirtti.

Ianni, bu yasağın Fransa’nın Sahel bölgesindeki “operasyonlarını ve istihbarat misyonlarını etkilemeyeceğini” kaydetti.

Hava sahasını kapatma kararı Fransa ile Cezayir arasında son günlerde yaşanan diplomatik kriz ortamında alındı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cezayir’de “siyasi-askeri” bir iktidarın olduğu eleştirisi ardından gün içinde Cezayir, Fransa büyükelçisini çağırdı.

Le Monde gazetesindeki habere göre perşembe günü Cumhurbaşkanı ile Cezayir savaşında yer alanların torunları olan gençler arasında yapılan bir görüşme sırasında Macron, 1962'deki bağımsızlığından sonra Cezayir'in “siyasi-askeri” sistemle” onarılan "rantsal bir anıt" üzerine kendisini inşa ettiğini söyledi.

Macron’un “gerçeklere değil” ama “Fransa’ya karşı nefret üzerine kurulu olan bir söyleme” dayanan “tamamen yeniden yazılmış bir resmi tarihin” olduğunu savunduğu belirtildi.