Avusturya’da merkez sağ-aşırı sağ koalisyonunda uzlaşı

Avusturya’da yapılan görüşmeler sonrasında yeni hükümetin aşırı sağcı FPÖ ile birlikte kurulmasında uzlaşıldı.

Dışişleri Bakanı ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri Sebastian Kurz’un başbakanlığında kurulacak yeni koalisyon hükümetinde uzlaşı sağlandı.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (ÖVP) ile yapılan müzakereler sonucunda ayrıca bazı temel konularda uygulanacak politikalar belirlendi.

Sebastian Kurz, FPÖ lideri Heinz-Christian Strache ile birlikte yaptığı açıklamada, Avusturya halkının ‘değişimden yana seçimini yaptığını’ savundu.

FPÖ lideri Strache ise, geçmiş yıllardaki politikaların yol açtığı olumsuz gelişmelerin önümüzdeki dönemde ortadan kalkacağını iddia etti.

Merkez sağ ve aşırı sağın önümüzdeki günlerde resmen ilan edilecek koalisyon taslağında vergi oranlarının düşürülmesi, ülkedeki güvenlik politikalarının sertleştirilmesi ve illegal göçle mücadele edilmesi gibi konulara yer veriliyor. Uzlaşılan diğer konular arasında ilkokullarda not sisteminin ve Almanca düzeyi kötü öğrenciler için özel sınıfların yeniden getirilmesi, Mayıs ayında başlayacak olan restoran ve kafelerdeki sigara yasağının ertelenmesi de bulunuyor.

Ayrıca, Sebastian Kurz’tan boşalacak Dışişleri Bakanlıığı koltuğuna ise dışarıdan bir kişi atanacak. Bu kişinin Ortadoğu uzmanı Karine Kneissl olduğu bildirildi. Hükümetin kurulmasıyla birlikte 31 yaşındaki Kurz, Avrupa’daki en genç başbakan olacak.