Aşırı sağcılar Alman işçi temsilciliklerini hedefliyor!

Almanya’da genel seçimlerde aldıkları yüzde 12’nin üzerindeki oy oranıyla gündemde olan aşırı sağcıların şimdi de özellikle sol görüşlerin hakim olduğu sendikalarda örgütlenerek, çalışanların taleplerine zarar vermeye çalıştıkları uyarısı yapıldı.

Almanya’nın önde gelen sendika birliklerinden olan Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından yapılan açıklamada, Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) ve diğer aşırı sağ grupçuklara karşı uyarıda bulunuldu.

AMAÇLARI ÇALIŞAN TEMSİLCİLİKLERİNİ ZAYIFLATMAK

DGB Başkanı Reiner Hoffmann, Şubat ayında başlayacak işçi temsilciliği seçimleri öncesinde aşırı sağcıların harekete geçtiğini söyledi. AfD ve sağ grupların çalışan çıkarlarından ziyade sendika temsilciliklerini bölmeyi amaçladıklarını söyleyen Hoffmann, işçi temsilciliği seçimlerinin sabote edilmek istendiğinin altını çizdi.

DGB’nin bu tür faaliyetlere karşı yeterince ‘olgun’ olduğunu dile getiren Hoffmann, aşırı sağın bu girişimlerinin boşa çıkarılacağını vurguladı.

Sendikalar birliğinin verdiği bilgilere göre Almanya’da Şubat ile Mayıs ayları arasında 180 bin işyerinde işçi temsilcilikleri seçimleri yenilenecek. Bu seçimlerde AfD başta olmak üzere diğer grupların da adaylarını çıkarmaya çalıştıkları belirtilen DGB raporuna göre, çalışanların haklarını savunmak yerine bölme faaliyetleri öne çıkıyor.

TEMSİLCİLERİN DÖRTTE ÜÇÜ DGB ÜYESİ

Halen görevde olan işçi temsilciliklerinin yüzde 75 ile 80’inin DGB üyelerinden oluştuğu bildiriliyor.  

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen AfD, 24 Eylül’deki genel seçimlerde yüzde 12,6 oy oranıyla 709 sandalyeden 94’ünü kazanmıştı. Bu ise, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’da aşırı sağ görüşlü bir partinin aldığı en yüksek oy oranıydı.