Afrika’nın ‘Che’si Thomas Sankara davası başladı

Burkina Faso devriminin babası olarak değerlendirilen sosyalist lider Thomas Sankara’nın 34 yıl önce katledilmesine ilişkin dava, askeri bir mahkemede başladı.

Ouagadougou’daki askeri mahkemede görülen dava, 14 sanığın 12’nin hazır bulunmasıyla başladı. Sankara’nın katledilmesinden sonra 15 Ekim 1987’de darbe ile iktidarı ele geçiren eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré, duruşmaya katılmadı.

Davanın temel sanığı olan 70 yaşındaki Compaoré, halk isyanı ile devrildiği 2014 yılından bu yana Fildişi Sahili’nde yaşıyor. Compaoré’ye bu ülkede vatandaşlık verildi. Avukatları, davanın siyasi olduğu tepkisinde bulundu.

Sanıklar arasında 61 yaşındaki general Gilbert Diendéré de bulunuyor. Darbe sırasında ordunun temel sorumlularından olan Diendéré, askeri kıyafetle duruşmada hazır bulundu.

General Diendéré, 2015 yılındaki darbe teşebbüsünden dolayı 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Diendéré, Blaise Compaoré gibi “cinayete suç ortaklığı”, “cesetlerin saklanması” ve “devlet güvenliğine saldırı” ile suçlanıyor.

Başta Hyacinthe Kafando olmak üzere Compaoré’nin eski cumhurbaşkanlığı muhafızları, Sankara’ya yönelik suikastta yer almakla suçlanıyor. Saldırıyı gerçekleştiren komando birliğinin şefi olduğu belirtilen Kafando, davadan önce kaçmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Sankara, 1983’te iktidara geldikten sonra 15 Ekim 1987 tarihinde 37 yaşındayken, Compaoré’yi iktidara taşıyan darbe sırasında komandolar tarafından katledildi.

Afrika’nın “Che”si olarak adlandırılan Sankara’nın ölümü Compaoré’nin 27 yıllık iktidarı boyunca bir tabu olarak kaldı.

Compaoré rejiminin halk ayaklanması sonucu devrilmesinden sonra, demokratik geçiş sistemi ile birlikte Sankara suikasti yeniden gündeme geldi. Mart 2016’da Compaoré’ye karşı Burkina Faso adaleti tarafından yakalamak emri çıkarıldı. Ancak Compaoré, devrildikten sonra Fildişi Sahilleri’ne kaçmıştı.  Sınırdışı edilmesi mümkün olmayan Compaoré, gıyabında yargılanıyor.