Çek devleti tarihinde ilk kez Rus petrolünü tamamen kesti
Çek devleti, Rus petrolüne olan 60 yıllık bağımlılığına ilk kez tamamen son verdi.
Çek devleti, Rus petrolüne olan 60 yıllık bağımlılığına ilk kez tamamen son verdi.
Yetkililer artık bir damla bile Rus petrolü almadıklarını duyurdu. Çek Cumhuriyeti, Ukrayna'daki Rus saldırısının başlamasına yanıt olarak başlayan bir süreçle 60 yıllık bağımlılığa son verdiğini resmen açıkladı.
Başbakan Petr Fiala basına yaptığı açıklamada “Tarihimizde ilk kez Çek Cumhuriyeti tamamen Rus olmayan petrolle besleniyor” dedi.
Eski Komünist blok ülkesi daha önce, 1960'larda hizmete giren Druzhba boru hattına bağlıydı.
Kara ile çevrili konumu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarından muafiyetten yararlanan ülke, 2024 yılında petrolünün %40'ından fazlasını hala bu güzergah üzerinden ithal ediyordu.
Ancak mart ayı başında petrol tedariği durdurdu ve 60 milyon euroya mal olan genişletme çalışmalarının ardından artık tüm petrolünü TAL boru hattı üzerinden alıyor.
Başbakan Petr Fiala çarşamba günü “yeni teslimatların gelmeye başladığını” açıkladı.
Fiala’ya göre planlanan yıllık sekiz milyon tonluk hacim “ulusal tüketimi tam bir güvenlik içinde karşılayacak”.
Hazar Denizi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan ithal edilen ham petrolü İtalya'nın Trieste limanından taşıyan TAL boru hattı, İtalya'yı Almanya'ya bağlıyor ve buradan da IKL boru hattı ile Çek Cumhuriyeti'ne ulaştırıyor.
1967 yılında faaliyete geçen TAL, aralarında Çek devlet şirketi Mero ile dünya devleri Shell, Eni ve ExxonMobil'in de bulunduğu sekiz petrol grubundan oluşan bir konsorsiyuma ait.
Çekoslovakya'nın 1993 yılında parçalanmasıyla kurulan Çek Cumhuriyeti ya da diğer adıyla Çekya, Rus gazından çoktan kurtuldu ve iki nükleer santraline yakıt sağlamak için Rus uranyumunu kullanmayı da bırakmak istiyor.