Rusya’dan ABD’nin Uzay Gücü’ne karşı uzay kalkanı!

Rusya, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Uzay Gücü” kurma girişimi ardından “Kupol” (Kubbe) adıyla balistik füze kalkanını tanıttı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı’nın Moskova’daki yabancı askeri ateşeler sunduğu belgelere göre, Rusya’nın yeni sistemi uzayda faaliyet yürüterek, balistik füzeleri, güzergahlarını ve hedeflediği bölgeleri tespit edecek.

Çarşamba günü de uzay füze kalkanına ilişkin bazı detaylar açıklandı. Rusya’ya uzay füze kalkanına “Kupol” (Kubbe) adını verdi. ABD’nin SBIRS sistemine eş değerde olduğu belirtilen Kupol’un tamamlayıcı bileşenleri hakkındaki detaylar açıklanmadı.

Bu program çerçevesinde 2015, 2017 ve 2019 yıllarında üç erken uyarı uydusu “Tundra”, görüngeye yerleştirilmişti.

Rusya’nın “Kupol” tanıtımı, ABD Kongresi’nde Trump’ın istediği Uzay Gücü’nün kurulmasına ilişkin oylamadan bir gün sonrasına denk geldi. ABD Kongresi’nin onayladığı askeri bütçe kapsamında, uzay gücünün Amerikan silahlı kuvvetlerinin bir branşı olarak kurulacağı belirtiliyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, yörüngeye yerleştirilen uydunun Rusya’nın balistik füze atışlarını tespit etme kapasitesinde belirgin bir artış sağladı.

Rusya, ABD’yi uzayı askerileştirmekle suçluyor. Ancak Rusya’nın da 2015’ten beri bir uzay gücü var.

2018 yılında ABD, Rusya’yı uzay silahları geliştirmeye çalışmakla suçlamış ve bir Rus uydusunun “çok anormal davranışları” konusunda uyarmıştı. Moskova ise bu suçlamanın “temelsiz” olduğu tepkisinde bulunmuştu.

Moskova ayrıca, Avangard gibi hipersonik füzeler, kıtalararası füzeler (Sarmat) ve “sınırsız menzili” olduğu iddia edilen Burevestnik seyir füzeleri gibi mevcut kalkanları aşar nitelikte “yenilmez” silahlar geliştirmekle övünüyor.