NASA ‘yaşanabilir alanda’ yeni bir gezegen keşfetti

NASA’ya bağlı gezegen avcısı TESS uydusu, Dünya büyüklüğünde, kendi yıldızına ne çok uzak ne de çok yakın yeni bir gezegen keşfetti.

Hawai’deki Amerikan astronomi topluluğunu kış konferansı sırasında açıklama yapan NASA’ya bağlı Jet Propulsion Laboratory, keşfedilen gezegene “TOI 700 d” adının verildiğini ve göreceli olarak Dünya’ya yakın olduğunu belirtti. Göreceli yakınlık, 100 ışık yılı olarak ifade edildi.

NASA’nın astrofizik bölümü müdürü Paul Hertz, “TES, Dünya büyüklüğünde ve kendisine yakın yıldızların yörüngesindeki gezegenleri bulmak için tasarlandı ve fırlatıldı” dedi.

Daha önceki Kepler uzay teleskopu da benzer türde gezegenler keşfetmişti. Ancak 2018 yılında fırlatılan TESS için bu bir ilki ifade ediyor.

TESS, TOI 700 olarak adlandırılan ve Güneş’ten yüzde 40 daha küçük olan bir yıldız keşfetti. Bu yıldız etrafında TOI 700 b, c, ve d olarak adlandırılan üç gezegen bulundu. Sadece “d” gezegeninin yaşanabilir alanda olduğu belirtildi. Dünya’dan yüzde 20 oranında daha büyük olan gezegen, kendi yıldızı etrafında 37 günde dönüyor ve Güneş enerjisinin yüzde 86’sını alıyor. Araştırmacılar, gezegenin bileşimi hakkında henüz net bir fikre sahip değil. Bu yüzden yıldızın büyüklüğü ve türünden hareketle, gezegenin yüzeyindeki sıcaklık ve atmosfer bileşimi hakkında tahminlerde bulunacak.

Simülasyonlardan birine göre gezegen okyanuslarla kaplı, yoğun ve karbondioksit ağırlıklı bir atmosfere sahip. Diğer bir ifadeyle, Mars gezegeninin gençliği ile benzerlik gösteriyor. Başka bir simülasyona göre, karanlık yüzünden aydınlık yüzüne rüzgarların estiği Dünya’nın okyanussuz haline benziyor. Başka enstrümanlarla elde edilecek veriler ışığında yeni tahminlerde bulunulacak.