Dijital veriler dünya kütlesini az da olsa değiştirebilir iddiası

Fizikçi Melvin Vopson, dijital verilerin dünyanın kütlesini küçücük bir parça değiştirebileceğini iddia ediyor.

Portsmouth Üniversitesi'nden fizikçi Melvin Vopson tarafından birkaç yıl önce yapılan hesaplamalara göre, bu görsel imge yığını - yarım milyar tweet, sayısız metin, milyarlarca WhatsApp mesajı ve yarattığımız her bit ve bit bilgi ile birlikte- gezegenimizi biraz daha ağırlaştırıyor olabilir.

Son 24 saat içinde insanlar YouTube'a 720.000 saatten fazla video kaydı yükledi.

Bir ton kanıt olmadan kabul edilmesi pek mümkün olmayan çılgın bir kavram. Yakın zamanda Vopson tarafından antimadde patlamalarına dayalı olarak önerilen bir deney, bilim camiasını bilginin sadece kütleye sahip olmayabileceğine, aynı zamanda maddenin garip yeni bir hali olabileceğine ikna etmede bir yol kat edebilir.

Bilgi teorisi, sindirilmesi kolay bir kavram değildir. Bilgisayarımıza hangi seslerin ve görüntülerin görüntüleneceğini söyleyen birler ve sıfırlardan oluşan bir kodun indirildiğini kolayca hayal edebiliriz, ancak bilgi, parçacıklara nasıl davranacağını söyleyen özellikler gibi dijital olmayan şeylere de uygulanabilir.

Bu, bir sistemi oluşturan enerjideki düzen miktarı ve değişiklikler gibi şeyleri tanımlamada onu önemli bir faktör yapar.

1960'ların başında, Alman-Amerikalı fizikçi Rolf Landauer, herhangi bir sistemden bilgi silmek için enerjide minimum bir değişiklik öngördü. Küçük bir farkındalık gibi görünse de, bilgi kaybını temel düzeyde ısı radyasyonu emisyonu ile ilişkilendiren sonuçlar derindir.

Yıllar boyunca yapılan deneyler, Landauer'in akıl yürütmesini kuantum düzeyine kadar destekledi ve en azından bilgi değişimiyle ilişkili temel enerji miktarında bir şeyler olduğunu öne sürdü.

Vopson'un yaptığı gibi Einstein'ın hesaplamasını da göz önünde bulundurursak, enerjideki temel değişiklik kütledeki bir değişikliğe eşit olmalıdır, yani her gün yarattığımız tüm bilgiler gezegene küçük ama sıfırdan farklı bir kütle katıyor demektir.

Aşırıya kaçıldığında, kedi videolarının, Wikipedia girişlerinin, Twitter sığırlarının ve TikTok araba şarkılarının üstel birikimi, uzak gelecekte bazı şok edici sonuçlara yol açacaktır. Tüm bu verileri tutacak malzememiz bitmekle kalmaz, aynı zamanda sınırsız dijital büyüme, Dünya kütlesinin önemli bir bölümünün sonunda dijital bilgi biçiminde olacağı anlamına gelir.

Bazı uzmanlar, 350 yıl içinde, dijital bitlerimizin ağırlığının Dünya'daki tüm atomlardan daha ağır basabileceğini tahmin ediyor.

Bir bilgi krizinin kıyamet senaryoları bir yana, böyle bir teori, belirli koşullar altında kütleyi nasıl hesapladığımızı değiştirebilir ve bize karanlık maddenin doğası hakkında daha iyi bir fikir verebilecek yeni teorilere yol açabilir.

Günümüzün bilgi yoğun depolama sistemleri için beklenen inanılmaz derecede küçük kütle değişimlerini tespit etmek, şimdilik yeteneklerimizin çok ötesinde, hipotezi 'düşünmesi eğlenceli' sepetinde bırakıyor. 

Ancak Vopson tarafından önerilen yeni bir deney, Landauer'in tahminini temel parçacıklara uygulayarak tüm bunları değiştirebilir.

Bir elektronun toplam kütlesinin, içsel dinlenme enerjisinden ve kendisi hakkında küçük bir bilgi parçasından oluştuğunu varsayarsak, teorik olarak, antimadde karşılığı olan pozitronla karşılaştığında salınan foton spreyinde tahmin edilebilir bir enerji spektrumu yayar. 

Vopson, "Bir elektrondaki bilgi, kütlesinden 22 milyon kat daha küçüktür, ancak bilgi içeriğini onu silerek ölçebiliriz. Bir madde parçacığını bir antimadde parçacığıyla çarpıştırdığınızda, birbirlerini yok ettiklerini biliyoruz. Ve parçacıktan gelen bilgi, yok edildiğinde bir yere gitmek zorunda" diyor.

Bilgi yüklü bir elektronun yok edilmesinde radyasyonun çok özel dalga boylarını aramak, daha geniş bir sistem içindeki termodinamiğin başka bir özelliğinden ziyade, parçacıklar içindeki bir enerji biçimi olarak bilgi arasındaki bağlantıları sıkılaştırır.

Maddenin temel bir özelliği olarak bir tür içsel, bilgiye dayalı enerji bileşeni bulmak, yeni bir tür fiziksel durum olarak da nitelendirilebilir.

Atomlar katı halde birleşip sıvı ve gaz halinde akabilir, plazma halinde dağılabilir ve Bose-Einstein yoğunlaşmaları halinde uyum sağlayabilir, bilgi taşıyıcıları olarak düzensizliği azaltabilirler.

Deney yapılıncaya kadar, hipotez, merak uyandırıcı olsa da tartışmalı bir fikir olarak kalacaktır. Ancak doğru olduğu ortaya çıkarsa, sonuçları gerçekten çok büyük olabilir.

Bu araştırma AIP Advances'te yayınlandı.