Danimarka'da ilk yazı izi bir bıçak üzerinde bulundu

Danimarka’nın orta kesiminde yer alan Odense'deki müzenin salı günü yaptığı açıklamaya göre, arkeologlar ülkedeki en eski yazı izi olan ve neredeyse 2.000 yıl öncesine dayanan runik bir yazıt taşıyan küçük bir bıçak keşfetti.

Keşfi yapan arkeolog Jakob Bonde AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bıçağın kendisi dikkat çekici değil, ancak bıçağın üzerinde beş rün var, bu zaten olağanüstü, ancak Danimarka'daki en eski oldukları için rünlerin yaşı daha da fazla" dedi. Bonde, "Bundan önce yazıya dair hiçbir iz yok" diye ekledi.

MS 150 yıllarına tarihlenen bıçak, Odense'nin doğusundaki küçük bir mezarlıktaki mezarda bulundu. Beş harfi, o dönemde bölgede konuşulan dil olan Proto-Norse dilinde "küçük kılıç" anlamına gelen "hirila" kelimesini oluşturuyor.

Jakob Bonde, "Bu geçmişten gelen bir mesaj" derken şunları belirtti: "Bize İskandinavya'da bilinen en eski dilin nasıl geliştiğini (...) insanların nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi inceleme fırsatı veriyor".

Bonde, "Küçük bıçağını ‘küçük kılıç’ olarak adlandıran sahibi belki de bir savaşçı olduğunu ya da olmak istediğini göstermek istemiştir" ifadelerini kullandı.

Bugünkü Danimarka'da ilk yerleşim izleri Taş Devri'ne, yaklaşık MÖ 4000'lere kadar uzanıyor, ancak Roma Demir Çağı'ndan (MS 0 ila 400) önce yazının kullanıldığına dair hiçbir kanıt yok.

Arkeolog, 1865 yılında keşfedilen ve üzerinde runik bir yazıt bulunan küçük bir kemik tarağın da bıçakla aynı döneme ait olduğunu belirtti. İskandinavya'da yazının kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda "sadece küçük yazıtlar vardı, çoğunlukla da nesnelerin üzerinde" diye açıklayan arkeolog, "Örneğin elimizde herhangi bir kitap ya da daha büyük bir yazıt yok" diye belirtti.

Onuncu yüzyılda dikilen Jelling rölyef taşları daha uzun yazıtlara sahip. Bunlar Mavi Diş Kralı Harald'ın ebeveynleri Gorm ve Thyra'yı onurlandırırken, Danimarka'ya Hıristiyanlığı getiren bu Viking kralının başarılarına bir bakış sunuyor.