Beyin 60 yaşına kadar yavaşlamıyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre 20 ile 60 yaş arasında karar alma hızımız sabit kalıyor.

Almanya’da Heidelberg Üniversitesi psikologları tarafından yapılan araştırma, zihinsel hızın yavaşlamadan önce 20’li yaşlarda zirveye ulaştığı tezini zan altına aldı.

Psikologlar, bir milyondan fazla insanın karar vermeyi gerektiren bir görev olan resimleri veya kelimeleri sıralamaları talimatının verildiği daha önceki araştırmaların sonuçlarını değerlendirdi.

Nature Human Behaviour dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, bir karar verme görevine verilen ortalama tepki süresi kesinlikle yaşla birlikte artıyor, ancak Cenevre Üniversite Hastaneleri'nin (HUG) nörolog ve hafıza merkezi direktörü Giovanni Frisoni bunun birbirini izleyen aşamalar olduğunu ifade ediyor.

İsviçre RTS medyasındaki La Matinale programına katılan nörolog Frisoni,

"Birkaç fenomen var. Birincisi; uyaranın algılanması, örneğin bir görüntü. İkincisi; karar vermenin kendisiyle ilgili. Sonra doğrulama var ve dördüncü aşama yanıttır: düğmeye basmak" diyor.

Alman araştırmacılar, bu tepki süresini matematiksel bir model kullanarak inceledi. Araştırmacılar böylece yaşla birlikte değişen iki aşama belirlediler: doğrulama ve motor beceriler.

Bireyler arasındaki farklılıklardan bağımsız olarak, 20 yaşındaki daha tonlu genç beyinler, isteyerek doğrulama aşamasını, dolayısıyla hızlarını atlar. 30 yaşından itibaren daha temkinli beyin, doğrulama aşamasına daha fazla odaklanır ve zihinsel işlememiz 60 yaşına kadar süren seyir hızına ulaşır.

Bu hız daha sonra yavaşça düşmeye başlıyor. Sadece 80 yaşından itibaren performans gerçek anlamda azalıyor. Araştırmaya göre, bu nedenle zihinsel altın çağımız birkaç on yıl sürer ve en azından profesyonel bir kariyer süresi kadar bu böyle devam eder.