4 yeni yürüyen köpekbalığı türü keşfedildi

Okyanusya’da yapılan son araştırmalar, deniz dibinde yürüyebilen en az 4 köpekbalığı türünün keşfedilmesini sağladı.

Marine and Freshwater Research adlı dergide yayınlanan bir makalede, bugüne kadar sadece beş türü bilinen yürüyebilen köpekbalıklarına 4 yeni tür daha eklendiği duyuruldu.

Amerikan, Endonezyalı ve Avustralyalı bilim insanlarının ortak araştırmada, evrim geçirerek deniz dibinde yürüyebilen 4 yeni köpekbalığı türü keşfedildi. ‘Hemiscylliidae’ familyası olarak bilinen bu türe dahil edilen köpekbalıkları Avustralya ve Yeni Gine açıklarında bulundu.

BOYLARI ORTALAMA 1 METRE

Yüzgeçleri ile göğüs kaslarını kullanarak yürüyen bu köpekbalığı türlerinin zararsız oldukları ve daha ziyade kertenkelelere benzedikleri de araştırmaya dair makalede belirtilen detaylar arasında. Bu köpekbalıklarının ortalama 1 metre boyunda oldukları belirtiliyor.

Bu köpekbalıklarının zararsız olmalarına rağmen kıyılara yakın daha az oksijenli sularda yaşayabilmeleri ve yüzgeçleri üzerinde yürüyebilmeleri sayesinde avlanmada avantajlı oldukları savunuluyor. Köpekbalıklarının daha çok yumuşakçalar ile kabuklular ile beslendikleri de verilen bilgiler arasında.

EVRİMLERİNİN FARKLI NEDENLERİ

Yeni araştırma ile toplamda türlerinin sayısı dokuza ulaşan yürüyen köpekbalıklarının geçirdikleri evrim sonucunda bu özelliği kazandıkları anlaşıldı. Araştırmaya göre, bu türler aynı zamanda oluşumunu tamamlamış en genç köpekbalığı türleri olarak öne çıkıyorlar.

Yürüyen köpekbalıklarının geçirdikleri evrimin nedenlerine dair teoriler de öne sürülüyor. Bunlar arasında ana türlerinden 2 milyon yıl kadar önce kopmaları ile mercan kayalıklarındaki dönüşümler gösteriliyor.