Sydney’de Hasankeyf için eylem

Avustralya’nın Sydney kentinde Kürtler ve dostları, yok olma tehdidi altındaki antik Hasankeyf’in kurtarılması için bir eylem gerçekleştirdi.

Avustralya’da Demokratik Kürt Toplum Federasyonu (DKTF) öncülüğünde, Hasankeyf için Town Hall meydanında mumlu bir eylem düzenlendi.

DKTF Eşbaşkanı İsmet Taştan, eylem sırasında yaptığı konuşmada Türk devletinin Kürtlerin doğası ve kültürünü de yok etmek istediğini belirtti.

Çok sayıda uygarlığa mekan olan 12 bin yıllık Hasankeyf’in de yok olma ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Taştan, “Henüz kazısı bile yapılmamış en az 300 höyük de aynı tehdit altında” dedi.

200 yerleşim yerinde 80 binden fazla insanın yaşam kaynaklarının ellerinden alınmak istendiğini söyleyen Taştan, Dicle Nehri üzerinde kurulan Ilısu Barajı’nın Irak gibi komşu halkları da ağır bir şekilde etkileyeceğine dikkat çekti.

Sosyalist Alliance ve Green Left Weekly gazetesinin Editörü Peter Boyle, Unesco, Avustralya hükümeti ve uluslararası kurumların Hasankeyf’teki katliam karşısında sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.